11/06/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Решават за глобите за работници без трудов договор

Промени в Кодекса на труда обсъждат и днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Три са и темите, по които все още няма консенсус между партньорите - въвеждането на праг и ценз за представителност на работодатели и синдикати, измененията, свързани с нарушенията на трудовото законодателство, и неплатените осигуровки.
Искането за солидарна отговорност на работниците, които работят без трудов договор, скара работодатели и профсъюзи. Който работи без трудов договор, да се наказва с глоба от 10% от минималното работно заплащане, поискаха от КНСБ. От КТ ”Подкрепа” предлагат да се създаде нов член, в който предоставянето на работната сила без трудово правоотношение да се санкционира, като лицето е длъжно да внесе вноските си за периода на договора. Ако не може да бъде установена точната сума на заплатата, размерът им да се определя от минималния осигурителен доход. Синдикатите са категорично против въвеждането на имуществен ценз, който ще отсее организациите, които могат да членуват в НСТС. Според КТ ”Подкрепа” по-адекватна би била промяната, която изисква синдикалната организация да членува три години в аналогична световна или европейска организация. Въвеждането на изискването за приходи от членски внос, не по-малко от 500 000 лв., дискриминира малкия и средния бизнес, твърдят от ССИ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване