11/07/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

В Музея на отминалото време

Анжел Вагенщайн на трибуната на първия свободен митинг на 10 ноември 1989 г. Зад него от ляво на дясно се виждат Петър Слабаков, Радой Ралин и Петър Берон. Снимка: Иван Бакалов

Анжел Вагенщайн е роден в Пловдив през 1922 г., прекарва детството си в Париж, където родителите му емигрират по политически причини. Участник в Съпротивата, инквизиран жестоко, осъждан на смърт от фашистките власти. Автор е на 50 сценария за игрални, документални и анимационни филми, снимани в 5 държави. Филмът по негов сценарий “Звезди”, заснет през 1959 г. от режисьора Конрад Волф, е удостоен със Специалната награда на журито в Кан. Сред най-известните му произведения са сценариите на филмите “Допълнение към закона за защита на държавата”, “Гоя”, “Звезди в косите, сълзи в очите”, “Борис I”, “След края на света”.

През последните години се посвещава на литературата и публикува романите “Петокнижие Исаково”, “Далеч от Толедо” и “Сбогом, Шанхай” (ИК “Колибри), преведени и издадени в цяла Европа и САЩ. Преди 1989 г. става член на Комитета за защита на гр. Русе, който е зародиш на опозиционните движения в онова време. Лауреат е на международни държавни и литературни награди, сред които международната годишна награда на парижката Сорбона за романа „Далеч от Толедо”, Европейската награда за литература „Жан Моне” за романа „Сбогом, Шанхай” и др. В навечерието на 90-годишнината му ИК “Колибри” подготвя автобиографията му “Преди края на света”. Следва откъс от книгата.

Джурасик парк

Анжел Вагенщайн

Преди милиони години върху полуостров Юкатан на Мексиканския залив се стоварил гигантски метеор и унищожил почти всичко живо на Земята. Така настъпил краят на една еволюционна сага, продължила цяла геологическа ера - светът на динозаврите, владели безразделно планетата Земя още от времената, когато тя започвала битието си от онзи единствен континент, наречен от учените Пангеа, и от единствения Океан, кипнал в отровни изпарения. Така завършил чудовищният експеримент на природата, който внуши на Стивън Спилбърг идеи за филма му „Джурасик парк“ - нещо като резерват за оживели владетели на Земята от далечната юрска ера. И ето че отдавна загиналите динозаври се завърнали, но в една нова, екранна реалност - така както в имагинерните светове на изкуството неспирно се завръщат мускетарите, рицарите, гладиаторите и котараците в чизми.

А в онзи материален, триизмерен и осезаем, а не виртуален свят на подвижната фотография случайно оцелелите от катастрофата сухоземни и морски твари станали свидетели на мъчителното зачатие на друг един живот - този на топлокръвните бозайници, бъдните нови властелини, които след още милиони години еволюция успели да украсят земното битие с венеца на Творението (както той си мисли) хомо сапиенс, разумно мислещия (както той си мисли) човек.

Всъщност нещата изглеждат приблизително така, но не съвсем. Еволюцията, казва Дарвин, няма особени симпатии към резките революционни промени и предпочита меките дълговременни преходи - нещо като германски социалдемократ от средната класа, готов да приеме някои социални реформи, но по възможност деликатни и без съществени сътресения.

И като оставим, без да се заяждаме, немския бюргер спокойно да си допие бирата, а историята тихо да тече покрай него и сама да си върши работата, ще ти напомня и за едно наблюдение върху историческия развой на друга велика нация - руската. Твърди се, че историята там въобще не тече и никога не е текла, а се движи скокообразно. Да речем за яснота - нещо като жабата. Стои тя, руската история, и подобно на жаба, изпаднала в зимна летаргия, дълго стои умислена и прикована на едно място. Може би разсъждава за смисъла на битието, а може би въобще не и пука за ничие битие, но нито мърда, нито шава - ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване