11/10/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Блаже Ристовски: Македония има проблем с българите и албанците

Македонският академик Блаже Ристовски, редактор на скандалната Македонска енциклопедия, заяви по скопския канал „Наша ТВ“, че страната му има проблеми с албанците и българите.
„Ние имаме проблем с българите, които не признават езика ни и не признават нацията ни... Въпреки че тази България един път призна нацията ни и нашето население там получи възможност за автономия след 1947 година. Наши учители в продължение на година и половина учеха там на македонски език. Днес българската политика работи за печелене на хора в Македония. С издаването на паспорти (България) ще обяви пред света, че в Македония живеят българи", каза Ристовски. Той добави, че има стотина българи в Македония, които са гласували за президент и са участвали в преброяването. Според него най-големият натиск срещу страната му идва от Албания, която завзема македонски територии, а това не трябва да бъде позволено.
Ристовски е баща на Лиляна Поповска, лидер на партия ДОМ, която е коалиционен партньор на партията на премиера Никола Груевски. След издаването на Македонската енциклопедия в края на 2009 г. българската дипломатическа мисия в Скопие излезе с остра протестна нота по повод съдържанието на двутомника. В енциклопедията например пише, че асимилацията на македонците в България напредвала бързо заради близостта на двата езика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване