11/10/11 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Обама поема към Азия

Ройтерс

Барак Обама на Великата китайска стена през 2009 г. Снимка: Белия дом

Президентът Барак Обама, чийто външнополитически дневен ред тази година е доминиран от катаклизмите в Близкия изток и европейския дълг, ще се опита тази седмица да измести фокуса на вниманието към Азия в изпълнение на обещанието си да задълбочи връзките на САЩ в региона.

Източна Азия с нейната икономическа динамика и с предизвикателството, идващо от Китай, е приоритет за Обама и държавния секретар Хилари Клинтън от първия ден на мандата им. Но често тяхното време и медийното внимание е посветено на конфликтите в Афганистан, Либия, Ирак и други места.

Съюзници на САЩ като Япония и Южна Корея казват, че се тревожат дали Америка ще продължи да бъде сила в тихоокеанския регион във време, когато тя преживява икономическо свиване и намаляване на бюджета за отбрана. Обама и неговите сътрудници настояват, че САЩ няма да ходят никъде.

За да се подсили посланието, министърът на отбраната Лион Панета посети наскоро Япония, Южна Корея и Индонезия, Клинтън написа пространно есе за политиката към Азия, а Обама направи лични назначения, предпазливо ангажирайки се с две държави, от които Вашингтон отдавна е отчужден: Мианма и Северна Корея.

Върховият момент ще бъде на 12-13 ноември, когато Обама ще приеме лидерите на 21 азиатскотихоокеански икономики на среща на високо равнище в родния си Хавай и ще призове за разширяване на търговията с бележещия бърз растеж регион.

Обама се надява да увери лидерите на форума на Азиатскотихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Хонолулу, че фокусът върху Азия не е изместен от други дипломатически приоритети.

“Съсредоточаването върху Азия е нещо естествено. Ясно е, че това е мястото, където се променя икономическата динамика в света. Ние имаме исторически интереси и съюзи, и присъствие в региона”, каза Майкъл Грийн, бивш главен съветник за Азия на президента Джордж У. Буш.

Грийн, който сега работи в изследователския Център за стратегически и международни изследвания, даде високи оценки на правителството на Обама за усилията му да се ангажира с Азия и каза, че Клинтън работи особено здраво в тази насока.

Клинтън, чието първо официално посещение в чужбина беше в Азия, публикува есе в последния брой на сп. “Форин полиси”, призовавайки за “Тихоокеански век”. Тя каза, че американската външна политика е в повратна точка, след като войната в Ирак върви към края си и САЩ започват изтеглянето си от Афганистан.

Силни страни и пречки

Когато през 2009 г. встъпи в длъжност, Обама обеща да превърне ангажирането с азиатско-тихоокеанските страни в приоритет и изтъкна личните си връзки с региона, включително това, че е израснал в Хавай и че е живял четири години в Индонезия като дете.

Обама посети Китай през 2009 г. и прие президента Ху Цзинтао на държавна визита във Вашингтон тази година. Той даде прием в чест на индийския министър-председател Манмохан Сингх през 2009 г. при първото държавно посещение по време на неговото президентство и пътува до Индия миналата година.

“Много от събитията в Близкия изток са водеща тема в медиите, но една от силните страни на азиатската политика на Обама е, че тя продължава и продължава на много нива, макар и понякога да продължава невидимо”, каза Дейвид Роткопф, работил в правителството на президента Бил Клинтън и автор на книга за Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Но има и пречки. Критици на Обама в САЩ го обвиниха, че е бил прекалено почтителен към Китай по време на посещението си в Пекин през 2009 г. Тази година срещата на високо равнище между САЩ и Китай във Вашингтон, на която Обама притисна Ху по валутните въпроси и правата на човека, протече по-гладко.

През 2010 г. Обама два пъти трябваше да отменя планирано пътуване до ...

Публикувана на 11/10/11 22:18 http://e-vestnik.bg/13107/obama-poema-kam-aziya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване