11/11/11 12:39
(http://radiomilena.com/)

66% са направили своя избор, имайки предвид личността на кандидата за кмет, сочи нашата анкета след изборите

Какво ви влияеше, за да изберете кандидат-кмета на Поморие?

Направената анкета с читателите на сайта бе, за да видим каква е водещата мотивация при избирането на даден кандидат за кмет. Резултатите показват, че 66% са направили своя избор, имайки предвид личността на кандидата за кмет. Какво обаче е “личността”? Когато оценяваме постъпките или маниерите на кандидатите за кметове, всъщност оценяваме тяхната личност. Акцентираме само на характера или само на темперамента, или само на способностите. А личността е сборна конструкция. От анкетата се разбира, че при избора на кандидат за кмет избирателят преувеличава ролята на личностните черти, за сметка на поведението (постъпки и намерения). От психологическа гледна точка обяснението на този висок процент на отговорилите,че личността е най-важна, се явява идентификацията, т.е. колкото по-висока e степента на идентификация с личността на кандидата за кмет,толкова е по-силно влиянието в мисловно-оценъчната дейност на избирателя.

Интерес буди мнението на анкетираните-16%, които на второ място са поставили личните интереси като водещ мотив при вземането на решение за кого ще гласуват. Това е избор с практическа насоченост /както в момента, така и с ориентация към бъдещето/. Този висок процент говори доста красноречиво за проявата на егоизъм, която е същностна черта на индивидуалния характер и означава поставяне на първо място на личната полза. Личните интереси са елемент на подбудително-мотивационната структура на личността, а тяхната насоченост зависи от всички други психични свойства, но най-вече от потребностите, способностите /знания, умения, навици/ и ценностните ориентации на избирателите, като тук имат връзка предимно биологичните /възраст, пол/ и социални образувания /статус, роля/ в структурата на личността.

На трето място влияние оказва интернет като средство за масова комуникация -7%. Оказва се, че интернет влияе успешно чрез изпращане на информация от интернет страниците върху получателите на тази информация и по този начини изграждане на определено въздействие. Освен това интернет влияе и чрез коментариите върху съзнанието на избирателя, както в момента на получаване на информацията, така се наблюдава и засилване на вторичното въздействие чрез коментирането. Това формира знанието за кандидатите за кмет. Значимо място след тези информации заемат „слуховете” ,които са до голяма степен„изкривено познание” за кандидатите . Останалите средства за масово осведомяване като телевизия и радио- получават по 1%, а вестниците, които също отразяват кампанията, не са посочени като водещ мотив и не са оказали никакво влияние върху избора на кандидата за кмет.

С 6% влияние върху избора е партийната принадлежност. Много ефективно въздействие се осъществява върху поведението на членовете, привържениците и симпатизантите на определена партия или коалиция. Активността по време на предизборната кампания на определена политическа партия цели да предизвика както членовете на партията, така и онези неактивни нейни привърженици. Има различни формални и неформални лостове, които намаляват силата на въздействие на личностните черти, тъй като хората осъзнават силата на правилата в политиката и се опитват да действат според тях, а не според личностните качества. Партийната принадлежност е поставена като влияние върху избора на четвърто място

На последно място с 3% се явява като мотив при избирането на кандидата за кмет- семейството и приятелите, които също са важен мотивационно- поведенчески елемент.

Като обобщение може да се каже, че върху избора на човека за кого да гласува има два основни компонента- когнитивното знание за кандидата и отношението към него като емоционално-оценъчен елемент. Но има и субективни фактори като личната изгода, т.е. избирането на кандидат, който ще удовлетвори собствените потребности и интереси, а не толкова интересите на другите. Съчетаването на обективните фактори и субективните оценки е показател за формирането на една тенденция, която ще играе важна роля за в бъдеще в мотивите за гласуване на българските граждани.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване