11/13/11 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

За ДАНС 75 млн. бюджет… БАН да си избере Стоичков за председател и за тях ще има пари

Въпросът с ликвидацията на БАН може да се реши бързо и лесно - Общото й събрание да свика извънредна сесия и да изберат Христо Стоичков за председател на академията. Вече има титла доктор, на заседанието ще го изберат и за академик, и за председател на БАН едновременно.

Така ще си решат всички проблеми. Стоичков веднага ще им докара известни учени от цял свят с готови проекти за какво ли не. И премиерът веднага ще ги подкрепи. А сега слуша ли някой как говори Борисов за БАН? „Така както ЕК работи с нас, ние ще работим с БАН”, казва той. Все едно става дума за чужда държава, а не за българска академия. Премиерът щял да даде пари само за съфинансиране…

Сега бюджетът на Дянков дава на БАН 54 млн. лева, с 5 по-малко от миналата година, когато беше орязан з 30% спрямо предишната. От БАН бяха съкратени или напуснаха сами 1400 души, закрити са и 27 института. Това не стопли достатъчно сърцето на Дянков, който иска пълна ликвидация и стяга примката всяка година. Само за МВР не намалява бюджета. Миналата го вдигна с 5%, за тази увеличението е умело прикрито с разни пера.

Натрапва се едно скандално сравнение - за ДАНС (още една полицейска служба в полицейската държава) - за 2012 година е предвиден бюджет от 75 млн. лева. И това им се вижда малко там. Като разделиш бюджета на средна заплата от 2000 лева, без осигуровките, които им поема държавата, излиза, че там работят 37 000 души. При създаването на агенцията, в която всичко е секретно, се говореше, че там са назначени 3000 души. После уж имаше няколко съкращения, но колко работят сега там, не се знае. И за какво харчат толкова пари, досега няма ясен отчет. При положение, че държавата и МВР поемат много от разходите им - за охрана, за сгради и др.

Знае се само, че в ДАНС са недоволни от малкия си бюджет, който е по-голям от този на БАН, с всичките му институти и учени. А в ДАНС има отдели, които дублират ГДБОП и други служби на МВР. Те са измислени от полицейските бюрократи само като сладка служба за заслужили от търкане на меки столове полицейски задници, които отидоха в ДАНС на по-висока заплата.

Преди дни парламентарната комисия за контрол на ДАНС, под председателството на човека от БСП Дъбов, отхвърли бюджета, защото били малко парите за агенцията. Нямало да си изпълнява функциите.
Били им съкратили в сравнение с предишни години. Ами нали Цветанов и Борисов се заканваха преди изборите въобще да закрият ДАНС? За какво наливат в него пари, като и без друго сме полицейска държава, с най-голям дял разходи за полицията от брутния вътрешен продукт в целия ЕС. И в тези разходи не влиза ДАНС. Той е черешката на тортата.

В държава, която дава повече на полицаи, отколкото на учени, избуява престъпността, вместо да намалее.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване