11/15/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Зелените в Германия - от неизбираеми към незаменими

Ройтерс

На Зелените им отесняха вълнените пуловерите и сандалите, те пораснаха и успяха да привлекат вниманието на достатъчно много свои сънародници към защитата на околната среда, за да направят партията си - вече най-успешното зелено движение в света - вероятния победител в изборите през 2013 г.

Основана преди три десетилетия от бунтари, тръгнали от студентското движение през 1968 г., от пацифисти, издигнали лозунга “Забранете бомбите”, еколози и феминистки. Зелените за пръв път вкусиха от властта в периода от 1998 г. до 2005 г., когато управляваха заедно със социалдемократите на Герхард Шрьодер (ГСДП).

Но миналата година пожънаха успех сами. Силното им представяне в регионалните избори им осигури за пръв път присъствие в парламентите на всичките 16 провинции, както и първия министър-председател на провинция - Винфрид Кречман, който измести Християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел в консервативния Баден-Вюртемберг.

Постепенното “позеленяване” на германската политика (дори Меркел възприе антиядрената кауза след катастрофата във Фукушима и сега бърза да затвори атомните електроцентрали), прави партията много привлекателна за основните участници в политическия живот.

“Ние доказахме, че икономиката и екологията не си противоречат и това е голям скок напред”, каза в интервю Клаудия Рот - съпредседател на партията. “Хората казваха “можем да си позволим Зелените, когато времената са добри, но когато става въпрос за увеличаване на работни места, не ни трябват Зелените”, каза Рот.

Партията постигна исторически високи резултати в социологическите проучвания - миналата година тя получи одобрение от 15-20 процента, докато на предишните избори през 2009 г. имаше 10,7 на сто. Тя изпревари сегашния по-малък коалиционен партньор - Свободната демократическа партия (СвДП) - и стана третата сила в система, доминирана от консерваторите, които в момента получават 32 на сто подкрепа, и от ГСДП, която има 30 процента одобрение.

“Има наистина голяма вероятност Зелените да се върнат в правителството след следващите избори”, каза професорът по политология Саймън Грийн от британския Астънски университет.

Повечето анализатори са на мнение, че най-вероятният вариант за Зелените е лявоцентристка коалиция с ГСДП от типа “Червени-зелени”. Но след като ГСПД с презрение отхвърли евентуална коалиция със Зелените в регионалния парламент на Берлин, обяснявайки, че Зелените са против разширяването на околовръстното шосе и използвайки този аргумент като оправдание за обединяването си с ХДС, Зелените не са в настроение да бъдат притискани.

Тигри или крокодили?

ГСДП все още “без съмнение” е първият избор на нейната партия, каза Рот пред Ройтерс. “Но те трябва да се отнасят с нас като с равни, а не като с някакъв придатък. Шрьодер говореше за “вождове и индианци”, но това вече не достатъчно.”
“На последните регионални избори успяхме да дясноцентристите благодарение на постиженията на Зелените, а не на ГСДП, които изгубиха подкрепа или изпаднаха в застой”, каза Тритин.

Рот и Джем Йоздемир, които са съпредседатели на партията, използват заплахата, че Зелените могат да образуват съюз с ХДС, вместо с ГСДП. “Няма забрана за разговори с консерваторите, но трябва да помним, че имаме доста различия”, каза Рот.

Те имат различни виждания за енергетиката, имиграцията, социалната политика и дори за Европа, където част от дясноцентристите стават евроскептични. Барбара гласува за Зелените от 1983 г. и гледа с тревога как партията измества фокуса си от екологията и става все “по-стара и скучна”. Тя не желае да ни каже фамилията си. Германия е страна, в която до голяма степен е табу да се питат хората колко печелят и за кого гласуват.

Барбара, която живее в Берлин, каза, че коалицията с ГСДП вече е разводнила идентичността на Зелените и един съюз с консерваторите на Меркел ще е последната капка. “Въпросът е кое е по-добре - да си победен от крокодил или от тигър”, каза тя.

Въпреки това с отслабването на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване