11/16/11 18:55
(http://www.klassa.bg/)

Ядрената електроенергия достига 70% през 2035 година

Аварията в японската АЕЦ „Фукушима" ще се отрази незначително върху стратегическите перспективи на атомната енергетика. Нейният дял в световното производство на електроенергия ще нарасне до 70% през 2035 година. Това са изводите в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от ИТАР - ТАСС.
В документа се отбелязва, че събитията след катастрофалното бедствие в Япония през март т.г. поставиха под съмнение бъдещата роля на атомната енергетика в редица държави. Но не повлияха върху стратегическия подход на Русия, Китай, Индия, Република Корея - страните, които активно увеличават ядрените си мощности.
Експертите на МАЕ смятат, че ако в света продължи процес на отказване от атомната енергетика, това ще създаде благоприятни условия за развитието на възобновяемите енергийни източници. Но от друга страна, ще доведе до глобално увеличаване на търсенето на изкопаемите източници на енергия.
В резултат световното търсене на въглища ще превиши два пъти експортните възможности на отрасъла в Австралия, ръстът в търсенето на природен газ ще се равнява на две трети от текущия износ на Русия.
В крайна сметка цените на енергоносителите ще растат, ще се засили загрижеността за енергийната безопасност, борбата с изменението на климата ще се усложни и оскъпи.
Всички тези последствия ще се отразят особено силно върху страните с ограничени национални енергийни ресурси и те ще планират по-активно развитие на атомната енергетика. Освен това, държавите с бързо развиващи се икономики ще изпитат трудности при задоволяването на увеличаващите им се потребности от електроенергия, пише още в доклада.
Експерти от бранша твърдят, че икономиките на редица големи държави, като Франция, Канада и даже Япония, са силно зависими от атомната енергетика и те трудно биха се отказали напълно от ядрената енергетика.
Други анализатори смятат, че много правителства скоро ще повдигнат отново въпроса за увеличаване дела на АЕЦ в енергийните баланси на техните страни. Те (например Франция, Чехия) биха разчитали и на конкурентен експорт на евтина електроенергия към страни, отказали се от АЕЦ (например Германия, Белгия, Швейцария).
Според специалисти в отрасъла през следващото десетилетие предстои изграждането на голям брой ядрени мощности в Китай, Индия, Русия, Латинска Америка. Това ще позволи да се съхрани стойността на електроенергията на сравнително ниско равнище, снижавайки дела на произведената енергия от ВЕИ, което силно зависи от световната конюнктура на енергоносителите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване