11/18/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Да оцелее или да изчезне еврозоната - решава Германия

в. Телеграф

Европейските капиталови и фондови пазари миналата седмица приключиха търговията с повишение на основните индекси. Акциите в САЩ и останалата част от света също поскъпнаха, но никой не вярва, че отминала заплахата от “евротресение” - системен срив, който може да направи крахът на Lehman Brothers да бледнее. Края все още е далеч.

Европейските лидери не знаят как да разрешат кризата, защото не знаят какво искат. Дали усилията трябва да бъдат насочени към запазване на единството на еврозоната с Гърция в нея? Или да бъде изпълнена заплахата за изключване на Атина, като се поеме риск от още “дезертьорства”, и валутният съюз да бъде сведен до френско-германски остатък?

Това е въпрос с огромна важност, на който само Германия може да отговори. Докато все още няма отговор, хаосът ще продължава отново и отново. На фона на опасенията, че дълговото фиаско на еврозоната ще повлече световната икономика в нова рецесия, САЩ и Великобритания упражняват огромен натиск върху германския канцлер Ангела Меркел.

Англо-саксонският свят иска Берлин да финансира увеличаването на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), спасителния фонд на еврозоната, от 440 милиарда евро до 1 трилион евро. Световните пазари са на ръба на нова катастрофа и времето за дипломатическа деликатност изтече.

Меркел “изглежда има намерение да не върши нищо, докато ние живеем в “Апокалипсис сега”", заяде се говорител на Даунинг стрийт, в доста зле обмислена препратка към епоса на Франсис Форд Копола от края на 70-те години за психологическия кошмар на Виетнамската война. Не само филмовите паралели на британското правителство обаче са погрешни. Великобритания и САЩ непрекъснато притискат Германия да оправомощи Европейската централна банка (ЕЦБ) да купува облигации на страни от еврозоната с лоша кредитна слава, при това не само ценни книжа, издавани от страни членки на еврозоната като Италия.

Лихвите по италианските 10-годишни облигации са около 7 % - равнище, което принуди Гърция, Ирландия и Португалия да поискат международна финансова помощ. Италия обаче е третата по големина европейска икономика, има държавен дълг от 2,2 трилиона долара и не само е “твърде голяма, за да фалира”, но е и “твърде голяма, за да бъде спасена”.

Президентът Обама иска Берлин да действа “решително”. Дейвид Камерън публично заявява, че “е трудно да се разбере, защо ЕЦБ не прави повече”. Йенс Вайдман, президентът на германската централна банка Bundesbank и важна фигура в ЕЦБ, пък отговаря, че всеки опит за ливъридж** на ЕФФС ще бъде “явно нарушение” на законовите правомощия на институцията, предвид факта, че договорите за ЕС налагат “ясна юридическа забрана за валутно финансиране”.

На фона на словесните престрелки светът извън еврозоната иска Германия да одобри мащабно “количествено облекчаване” (QE - quantitative easing) във валутния съюз, подобно на това, което вече направиха Bank of England и Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ.
Все пак Вайдман със сигурност говори от името на широко мнозинство от германците, които се опасяват от инфлационен хаос във “Ваймарски стил” и политическата катастрофа, която той би донесъл.

Германският вицеканцлер Филип Рьослер също подчертава, че, ако ЕЦБ въведе мащабно “количествено облекчаване”, “фактически печатайки пари” за пълно изчистване на дълговете на Италия, “ще изчезне стимулът за създаване на трайна стабилност и въвеждане на реформи”.
Насърчавани от безразсъдния стремеж на инвеститорите към още една бучка захар под формата на “количествено облекчаване”, Великобритания и САЩ обвиняват Германия, че е “безкомпромисна” и “лицемерна”. Това твърдение не може да бъде по-далеч от истината. Посланието на Берлин е правилно, въпреки че никой не иска да слуша. Печатането на пари не върши работа.

Заявявайки това, Германия трябва да вземе решение. Или се отказва от предпазливостта си и прави това, което искат англосаксонците, давайки свобода на “количественото облекчаване”, за да намали задълженията на “Средиземноморския клуб” ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване