11/19/11 22:37
(http://www.klassa.bg/)

Пластовете на света

ПЕТЪР ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg


22 ноември 2011 г. · 18:00 - 21:00 
Пловдив
/Старинен Пловдив/
Експозиция "Мексиканска графика"
ул "Артин Гидиков" 11
 
Градска Художествена Галерия Пловдив 
 
 
В Градска художествена галерия – Пловдив само след няколко дни ще се състои откриването на нова експозиция с живопис на Светлин Колев със скромното название  *Живопис*. Колев е роден на 13 март 1979 год. в гр. Пловдив, но още на 9 годишна възраст получава награда от международен конкурс в Унгария за детска рисунка. През 1997 год. завършва СХУ” Цанко Лавренов” със специалност Живопис, а през 2005 год. завършва ПОИИ и Живопис в АМТИИ.



Екпспозицията включва около трийсет маслени платна с конкретни сюжети, интерпретиращи деликатно класическите жанрове на натюрморта и пезйжа както и редица актове и абстракктни композиции. Авторовата идея е изложбата да провокира зрителя да преоткрие красотата на детайла, на незабележимото - както е в сцената с риби на масата, да види неочаквано естетическо преживяване в наглед обичайното, традиционното и ежедневното. Неочакваният ракус ще помогне на зрителя възможност да преосмисли своето отношение към заобикалящия го свят. Абстректните платна експлицират цвета като същностен за живописното търсене.



Картините на Светлин Колев като че ли са в двете крайности или по-скоро класически и близки до реалистичната стилистика или странни съчетания между реализъм и абстрактен експресионизъм и чиста фигурална абстракция. Характерен момент е, че платната на Колев винаги притежават особено специфичен колорит с ярки наситени и плътни цветове. Свойствена  е стремително мъжествената и решителна художествена техника на автора, която представлява пастьозно натрупване, чрез смели, бързи и огрубени махове на четката, постигащи неочаквано смесване и наслагване съпроссветване на багрите в пластовете боя върху повърхността на платното.
 
Тази техника придава дактилна сетивност и е невъзможно да бъде възпроизведена без дирекната жестика на четката и шпаклата, разчитащи на своствените текстури и следи от техническите средства и мануалните пулсации. 



2003-2004 - Участия в общи изложби в ДПХ Пловдив.
2004-2005 - Участия в общи изложби в "Червеното Пони" Пловдив.
2007 - Съвместна изложба с Кирил Иванов в "Бовиел" Пловдив.
2008 - Съвместна изложба с Милен Сиромашки в "Балабанова Къща" Пловдив.



2008 - Участие в обща изложба - представяне на гр.Пловдив в Брюксел.
2009 - Съвместна изложба с Д. Шопов, Д. Шатровски, И. Гърдева, Й. Димитров, К. Иванов, В. Димчев, В. Янкова в ГХГ Пловдив.
2009 - Съвместна изложба с Александра Габровска и Димитър Чонов в гр.Пещера.
2010 - Съвместна изложба с Жоана Танасеску в клуб "Мароко" Пловдив.

Член на Дружеството на Пловдивските Художници от 2009 г. 

 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване