11/21/11 19:24
(http://www.klassa.bg/)

Над 50 млн. евро може да загуби Румъния заради забавянето на Дунав мост 2

Повече от 50 млн. евро може да загуби Румъния заради забавянето от българска страна на строителството на Дунав мост 2 (Видин - Калафат), съобщи вчера румънският в. „Капитал“, цитиран от БТА. Средствата се отпускат като безвъзмездна помощ от Европейския съюз за изграждането на съоръжението в тяхната част. Европейската комисия обаче може да наложи финансови корекции и на Румъния, тъй като в Брюксел се смята, че мостът е общ проект на двете държави. Строителството на връзката между Видин и Калафат върви бавно, въпреки че румънската страна е завършила работата на своя бряг. Преди около месец българската страна подписа допълнително споразумение, с което се удължи меморандумът за финансиране до 1 януари 2013 г. Но както вървят работите, рискът от загуба на европейските средства не е премахнат, посочва румънското издание. Всъщност удължаването на финансовия меморандум по програма ИСПА бе поискано през 2010 година съвместно от българския премиер Бойко Борисов и румънския му колега Емил Бок.
По повод публикацията в румънския в. "Капитал" инж. Алберто Бергара от испанската компания ФСС, която изгражда Дунав мост 2, обясни за "Класа", че съоръжението ще бъде завършено в рамките на удължения от ЕК срок до ноември 2012 година, така че няма да бъде загубено европейското финансиране.
Румънската страна трябва да наеме охранителна фирма, за да предотврати опасността местни жители да предадат за старо желязо релсите, парапетите и медните кабели, обяснява „Капитал”.
Строежът на Дунав мост 2 ще струва 27 млн. евро повече от тръжната цена, с която ФСС спечели поръчката преди близо 5 години. Тогава компанията предложи за изпълнението на поръчката 100 млн. евро.
През септември бе открит ремонтираният с 1,7 млн. лева Дунав мост при Русе между двете страни.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване