11/24/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

ЕК ни съди заради липсата на свободен газов пазар

ЕК започва съдебна процедура срещу България и Румъния заради липсата на свободен пазар на природен газ у нас. От Брюксел са внесли иск срещу двете държави в Европейския съд, обясняват от комисията. Основната забележка е, че както България, така и Румъния не са осигурили достатъчна интеграция на пазарите си към единния европейски газов пазар. Липсва адекватен достъп до газовата мрежа за всички газови компании и по този начин българските и румънските потребители са лишени от възможността да се ориентират към газови доставчици от други страни членки и да се възползват от услугите им при конкурентни цени. Двете държави не са осигурили и реверсивни връзки със съседите си, което за ЕС е основен приоритет. ЕК е отворила процедурите за нарушение на свободния пазар още през юни 2009 г. България продължава да получава природен газ само по една тръба, а газови връзки може да имаме най-рано след година-две.
Газовият пазар в България ще продължи да бъде регулиран и след приемането на промените в Закона за енергетика, просто защото реално нямаме пазар, обясни Венета Цветкова – началник отдел „Енергийни пазари и преструктуриране” в МИЕТ. От ведомството пък обявиха, че страната ни в голяма степен е изпълнила изискванията за либерализиран пазар, с изключение на принципите в транзитните договори с руската „Газпром“, сключени през 2006 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване