11/28/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Роджър Федерер пренаписа историята на World Tour Final

Швейцарецът Роджър Федерер за пореден път записа своето име в златните страници от историята на тениса. Бившият номер едно в света защити миналогодишната си титла от заключителния турнир на АТР за сезона – World Tour Final, след като победи с 2:1 сета (6:3, 6:7, 6:3) французина Жо-Волфред Цонга. Финалният двубой в препълнената зала „О2 Арина“ в Лондон продължи повече от два часа, като Федерер и Цонга предложиха невероятно зрелище на публиката, сред която бяха и футболистите Андрей Аршавин, Гарет Бейл и Кристиано Роналдо.
С победата над Цонга 30-годишният Федерер спечели рекордна шеста титла от заключителните турнири на АТР и общо 70-а в своята кариера. До този момент по пет титли от заключителния „Мастърс“ освен него имаха само Иван Лендъл и Пийт Сампрас. Така, освен от „Уимбълдън“, Роджър Федерер вече има шест корони и от финалния турнир, който в края на всяка година противопоставя осемте най-добри в света. Освен това, с победата Федерер изравни постижението на Лендъл по брой спечелени срещи в състезанието и вече двете величия имат по 39. Тенисистът от Базел влиза в историята и като най-възрастния шампион, а досегашният рекорд беше притежание на Илие Настасе, който е 29-годишен, когато печели титлата през 1975 година. От своя страна Цонга пропусна чудесен шанс да стане първият френски шампион в изданието, откакто турнирът започва провеждането си през 1970 година.
Роджър Федерер, който ще се върне на третото място в световната ранглиста, си заслужи шампионски чек за 1 630 000 долара, докато френският му опонент ще прибере сумата от 740 000 долара. Швейцарецът завърши двубоя с 30 печеливши удара, 11 аса, 26 непредизвикани и 2 двойни грешки. Цонга също направи 11 директни точки от сервис, 37 уинъра, 5 двойни и 41 непредизвикани грешки.
”Няма как да съм по-щастлив, но едновременно с това и по-изтощен. Жо изстиска цялата ми енергия. Мисля, че той направи страхотен сезон и се представи чудесно. Сигурен съм, че и догодина ще е така. Пожелавам му успех. Благодарен съм за подкрепата на моите близки и семейството ми, както и на цялата публика”, заяви непосредствено след края на двубоя шампионът Роджър Федерер.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване