11/30/11 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Крайните ислямисти дебютират на избори в Египет

Асошиейтед прес

Първите парламентарни избори в Египет след падането от власт на Хосни Мубарак дадоха възможност за политически дебют на евентуален силен нов играч на сцената - ултраконсервативното ислямистко движение, известно като салафити. В понеделник в няколко избирателни секции в средиземноморския крайбрежен град Александрия салафитите се наредиха на опашките още в 7 ч., час преди началото на изборния ден. Сред мъжете те се отличаваха по дългите бради без мустаци, а сред жените - по покривалата, които не оставяха нищо да се вижда от тялото освен очите.

Тяхното присъствие на опашките все повече се увеличаваше в хода на деня, а през това време жени с покривала и ръкавици раздаваха агитационни листовки за партия Нур, главния представител на салафитите в надпреварата. “Всеки, който се страхува от салафитите, не знае кои сме ние”, каза 43-годишната Ум Ибрахим, която носеше покривало на лицето и беше домъкнала със себе си децата си на изборите. “Партия Нур разбира религията по начина, определен от Бог, и ще ни води както трябва”, заяви тя.

Очаква се като цяло ислямистките партии да се представят добре и вероятно да спечелят относително или даже абсолютно мнозинство в следващия парламент, увеличавайки вероятността в Египет да има все по-силна намеса на религията в политиката. Най-силни са Мюсюлманските братя, най-добре организираната политическа сила, които съществуват от 80 години и имат мрежа от активисти и благотворителни дружества в цялата страна.

След свалянето на авторитарния режим на Мубарак новосъздадените салафитски партии нахлуха на сцената. Те поставят на изпитание почти пълния монопол на Мюсюлманските братя в областта на религията и вероятно ще настояват още по-силно от тях за религиозно управление.
Те носят идеология, която прави Мюсюлманските братя да изглеждат умерени в сравнение с тях.

Салафитите подкрепят твърдолинейно тълкуване на исляма в саудитски стил, което не търпи компромис в буквалното тълкуване на шериата и се застъпва за твърдо разделяне на половете. Те отдавна отбягват разбирането за демокрация, като казват, че то позволява човешкото право да има превъзходство над божието. По време на предизборната кампания тяхната безкомпромисност смая мнозина в Египет, където дори набожните хора обикновено имат сравнително разкрепостени възгледи.

На митинг в Александрия салафитите покриха с плат обществена статуя, защото тя включваше русалки. Салафитски лидер отказа да се яви в политическо дискусионно предаване по телевизията, докато водещата не си сложи покривало на главата; друг настоя да бъде сложена преграда между него и водещата. Неотдавна шейх нахлу на концерт в университет в делтата на Нил, качи се на сцената и изкрещя, че музиката е “харам” - забранена от религията.

Но салафитите също така са фактор, който изтъква защо ислямистите се харесват на някои. В страна, където бедността е широко разпространена, ислямистите за разлика от либералите са поели водачеството в благотворителната дейност и социалните програми, включително като осигуряват безплатни медицински и образователни услуги за бедните. Либералите се страхуват от налагането на ислямското право, но някои в това пропито от религията общество поглеждат кандидат на ислямистите и виждат морална личност, която е малко вероятно да е корумпирана.

“Аз съм разведена жена и кандидатите на партия Нур винаги са ми помагали финансово, за да се справям с живота”, каза 52-годишната майка на две деца Хорея Атиа. “Най-малкото, което мога да направя, е да върна услугата на изборите”, заяви тя.

В центъра на Александрия 19-годишната Амира Салах седеше с приятели и разговаряше за това за кого да гласува. Тя беше облечена по начин, който салафитите смятат за неподходящ - с грим на лицето, дънки и ярък шал, но изненада своите приятелки, когато каза, че иска да гласува за партия Нур. “Те ще могат да управляват страната по правилния и богобоязлив начин. Ще използват правилните традиции на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване