12/04/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Бюджетният таван удря спирачки на Формула 1

Два от водещите отбора във Формула 1 - „Ферари“ и „Ред Бул-Рено“, напускат асоциацията на отборите (ФОТА). Те са недоволни от развитието на темата за намаляването на разходите на тимовете. Така за първи път от създаването си през 2008 година ФОТА, която се справяше чудесно със защитаването на интересите на отборите в преговорите с ФИА и Бърни Екълстоун, изпадна в кризисен момент.
За да направят този ход, „червените кончета“ навярно са осъзнали, че с налаганите ограничения на разходите няма да могат да преследват първото място и през новия сезон. Същото се отнася и за шампионите от „Ред Бул-Рено“, понеже пък при тях има още по-големи харчове - екипът инженери плюс дизайнерския екип и сътрудниците на Адриан Нюи струват доста милиони. Именно затова двата най-силни тима се опитват с всички средства да извиват ръцете на ФОТА, а чрез тях и на ФИА. „Ферари“ и „Ред Бул-Рено“ са наясно, че докато са в сила ограниченията върху тестове и болиди, няма какво да направят, колкото и пари да имат. Смисълът на ограниченията се състои в това, по-скоро да се даде възможност и на тимове с по-скромни бюджети да се намесят в борбата за разпределение на победи в стартовете през сезона. От ФОТА твърдят, че паднат ли всякакви ограничения, пак ще гледаме един тим, примерно „Ферари“, да се състезава със себе си. Оттук следва, че може би е правилно да паднат ограниченията върху самите автомобили, но да се приеме строга финансова рамка и отборите да са принудени да се вместят в нея. Така, ако „Ферари“ има за влагане 2 млрд. евро, но има право само на 50 милиона, резултатът ще е друг.
Но 50 милиона може да си позволи, да речем, и „Торо Росо“, и „Заубер“. Тогава ще се види кой колко го бива. Заплатите на пилоти и механици и без това не влизат във финансовата рамка. А и мерките за ограничаване на разходите във Формула 1 ще помогнат на независимите тимове да се доближат до поддържаните от заводите отбори. За тях новите правила дават по-голямо поле за изяви поради факта, че всеки ще има сходни ресурси на разположение. А един бюджетен таван може да проправи път и на цял куп нови отбори да влязат във Формула 1.
Затова е смешен точно този плач на „Ред Бул-Рено“ и „Ферари“ , че едва ли не другите нарушават финансовия феърплей . Остава целият свят да им повярва, че отборите, които са във ФОТА, като „Макларън“, „Мерцедес“, „Лотус Рено“ , „Уилямс“ , „Форс Индия“, „Заубер“, „Торо Росо“ , ХРТ и „Вържин“, имат по-големи бюджети от тях и искат да харчат повече, а двата мастодонта в автомобилния спорт се свиват и едва кретат.
Другата голяма цел на „Ферари“ и „Ред Бул-Рено“ с напускането на асоциацията на отборите е евентуално ФИА да гледа с по-добро око към тях при подписване на новия договор с отборите. В случая те са един вид неутрални и извън ФОТА, които все пак са трън в очите на Бърни Екълстоун. От друга страна, ако няма пък споразумение между отборите, това дава свобода на ФИА сама да определи правила, угодни на Екълстоун и компания.
Големият въпрос е дали случващото се във Формула 1 няма да предизвика объркване у публиката, спонсорите и притежателите на телевизионните права и сериозно да навреди на имиджа на най-гледаното автомобилно състезание в света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване