12/06/11 18:58
(http://www.klassa.bg/)

Борсите преглътнаха предупреждението на S&P с умерени спадове

Международната агенция Standard and Poor's нанесе нов удар върху доверието на инвеститорите в еврозоната, като в понеделник вечерта обяви, че слага под наблюдение оценките за 15 страни във валутния съюз. В началото на сесията европейските, щатските и азиатските борси бяха със спад, но постепенно успяха да възстановят загубите и част от основните индекси се върнаха на плюс.
Сред заплашените с понижение от една степен са отличниците с ААА рейтинг - Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Финландия и Холандия. Останалите 9 страни от валутния съюз могат да се простят с две степени от оценката си, предупреди S&P. Решението идва дни преди решителните срещи на лидерите на Европейския съюз, които трябва да представят план за излизане от дълговата криза в петък.
Според изчисления на „Блумбърг“, ако се стигне до орязване на оценките на всичките 15 държави, това ще засегне държавен дълг на обща стойност 8,1 трлн. долара. Финансовите анализатори коментират, че промяна на перспективата би била катастрофална за Европа и ще нанесе огромен натиск върху еврото.
Вчера единната валута загуби „скромните“ 0,25% спрямо долара до 1,3371 долара. В началото на сесията спадът бе 0,3-0,4% до 1,3368 долара. В края на деня понижението се ускори, след като стана ясно, че Standard & Poor’s могат да орежат и оценката на Европейския фонд за финансова стабилност, който служи за спасяване на закъсали държави.
Най-учудващи за пазарите се оказаха опасенията за Германия, която за първи път е предупреждавана за топоценката си. Всички новини и заглавия имат ефект върху еврото, но само в краткосрочен период. Най-важното нещо е срещата на лидерите на ЕС в края на седмицата, коментираха финансовите анализатори.
През деня водещият индекс в Лондон FTSE 100 губеше около половин процент, а в следобедната търговия успя да излезе на ръст от 0,17%. Френският CAC 40 спада с 0,26 на сто, а във Франкфурт DAX бе надолу с 0,93 на сто. Понижението при испанския IBEX35 бе 0,11 на сто, а глобалният MSCI загуби 0,10%. Борсите зад Океана също приеха новината със спадове, но след това се върнаха на плюс.
Според Ройтерс предупреждението от страна на Standard & Poors ще помогне на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози да убедят европейските си колеги за нов договор в ЕС, който да включва автоматични санкции за непослушните във фискално отношение страни с дефицит над 3%. „Блумбърг“ коментира, че така рейтинговата агенция отново се опитва да влезе в политиката, след като през лятото намали оценката на САЩ заради липсата на политически консенсус по тавана на дълга.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване