12/08/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

До 7% по-скъп ток очаква бизнеса, ако излезе на свободния пазар

С близо 7% се очаква да поскъпне електроенергията за малките и средните предприятия, които ще се наложи да излязат на свободния пазар през следващата година. Сметката е била направена от представител на малкия бизнес и бе цитирана от Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, по време на дискусия за новия закон за енергетиката (ЗЕ). Всички предприятия, използващи ток средно напрежение, ще трябва да излязат от регулирания пазар и да купуват на свободни цени, след като влязат в сила подготвяните промени в ЗЕ. Те ще бъдат разгледани до края на годината от правителството, а след това и от Народното събрание. Колев подкрепи и идеята да се въведе такса електромер за жилищата, които се ползват рядко от потребителите. Така дори е възможно да се намали сметката за ток в бита.
От ЕВН предложиха електроразпределителните предприятия да бъдат доставчик от последна инстанция, а не НЕК, както предлагаше ДКЕВР. Новата фигура ще доставя електроенергия на фирми, които не са си намерили доставчик на свободния пазар. От „Булгартрансгаз“ пък заявиха, че през следващата година ще бъде решен въпросът с транзитните договори, подписани с „Газпром“, заради които ЕК е започнала наказателна процедура срещу нас. От дружеството обясниха, че с приемането на новия закон няма да има проблеми с обявяването на капацитетите на газовите ни тръби.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване