12/13/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Великобритания издига юридически препятствия пред Меркел

в.Файненшъл таймс

Германският канцлер Ангела Меркел настояваше за мащабна ревизия на договорите на Европейския съюз, за да се закрепи в юридическа форма обещанието на еврозоната за по-силна бюджетна дисциплина. Меркел се надяваше, че пазарите и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъдат успокоени от правната яснота и сигурност. В крайна сметка обаче, “благодарение” на британското вето, тя не постигна тази цели.

Съпротивата на Великобритания срещу промяна в договорите означава, че останалите 26 страни членки на ЕС сега трябва да създадат междуправителствена система без автоматичното право да използват институциите на ЕС, което прави схемата уязвима от правна гледна точка. Финансовите пазари имат причина да се съмняват в новия фискален съюз.

В борбата с дълговата криза в еврозоната на преден план излезе прелюбопитният въпрос дали група страни, действащи извън договорите за ЕС, могат да използват Европейската комисия с нейните правомощия за надзор и принуда и Съда на ЕС (СЕС). Великобритания, която отказа да се присъедини към новия договор, но и не иска да бъде изолирана, настоява, че 26-те трябва да се справят без европейските институции.

Европейски представители признават, че адвокатите в Брюксел ровят из древни прецеденти, за да “въоръжат” донякъде новия международен договор. Някои експерти вярват, че могат да бъдат намерени начини да се заобиколи забраната брюкселските институции да участват в договори извън ЕС.

“Пред тази формула има някои пречки, но ще опитаме да ги преодолеем”, каза президентът на ЕС Херман ван Ромпой след края на срещата в петък. “Ще имаме нужда от по-широка интерпретация на ролята на институциите”, допълни той.

Други обаче не са толкова уверени. Представители на Великобритания заявиха, че търсят юридически съвет дали могат да блокират достъпа на новия договор до европейските институции. Според присъствали на срещата на високо равнище британският премиер Дейвид Камерън е намекнал за тази възможност при закрити врата.

“Разбира се, институциите на ЕС принадлежат на Съюза, те принадлежат на 27-те”, каза Камерън на пресконференция след края на срещата, твърдейки, че “договор в договора” неправомерно ще принуди ЕК и СЕС “едновременно да служат на двама господари”.

Камерън намери странни поддръжници в Брюксел, където преобладават привържениците на европейския федерализъм. Ги Верхофстат, бившият премиер на Белгия, който е най-откритият застъпник на идеята за Съединени европейски щати в Европейския парламент, заплаши да изправи европейските лидери пред съда, ако продължат с плана за договор извън структурите на ЕС.

Според Верхофстат договор извън ЕС ще създаде опасен прецедент, който може да доведе до разцепване на Съюза на подгрупи от страни членки, решаващи сами, кога институциите на ЕС могат се задействат. “Не става въпрос само за Великобритания вън или вътре - става дума най-вече за природата на съюза. Има нарастващ брой държави (…), които няма да приемат използването на този договор, за се направи преврат”, каза той.

Представители на ЕК се опитаха да омаловажат опасенията на Камерън и европейските федералисти, настоявайки, че новият договор може да разчита на европейските институции, дори ако те не са официално включени в споразумението. Няколко анализатори припомнят, че Шенгенският договор, който създаде зона за пътуване без паспорти в Европа, започна като междуправителствено споразумение преди да стане част от договорите за ЕС.

“Според нас може да бъде направено много и в този договор, но някои въпроси са сложни от юридическа гледна точка”, каза председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. “Размишляваме над тях, но вярваме, че може да бъде намерено правилно решение”, допълва той.

Някои от мерките, които вероятно ще бъдат включени, са спорни - например, включване на изискване за ограничения в размера на държавния дълг в конституциите на всички страни, присъединили се към договора, и организиране на редовни срещи на високо равнище на страните от еврозоната. Очаква се проблеми да дойдат и от решението на Европейската ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване