12/14/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Още няма лек за хроничната болест на еврото

в. Ню Йорк таймс

Споразумение за преформулиране на правилата в еврозоната, постигнато в петък в Брюксел, вероятно спаси общата валута засега, но вероятно то съдържа по-малко неща, които “грабват окото”.

Необходимо е да бъде намерен отговор поне на четири въпроса от първостепенно значение: колко пари са нужни, за да предпазят в момента Италия от спекулативна атака; дали банките ще се разклатят заради кризата; изолацията на Великобритания, която не е част от еврозоната; и на последно място, но не и по важност, дали брюкселското лекарство, предписано от Германия, отговаря на болестта.

С камарата европейски дълг, който трябва да бъде рефинансиран в началото на идната година, кризата далеч не е преодоляна. “Очевидно предстоят още изпитания, и то скоро”, предупреждава Йошка Фишер, бивш германски министър на външните работи. При това има рискове дори за ратифицирането на постигнатото в Брюксел споразумение - процес, който по всяка вероятност ще приключи най-рано в края на лятото на 2012 година.

Споразумение, според което 17-те страни членки на Еврогрупата приемат по-голям надзор и контрол над своите национални бюджети от Европейския съюз, “бе голяма крачка, която бе наложена на европейците от пазарите”, отбелязва Фишер. Той е остър критик на, според него, колебливата, бавна и разпокъсана реакция на кризата на германския канцлер Ангела Меркел, но казва, че “в крайна сметка, пазарите ограничиха вариантите за действие на политическите лидери, особено на Меркел, и я принудиха да окаже по-силна подкрепа на еврото.”

Германия получи единодушно одобрение за договор, който тя предпочиташе като лекарство за кризата със суверенните дългове, разтърсваща съюза от месеци: фискална дисциплина, централен надзор и санкции за държавите, нарушаващи правилата за тавана на дълга са мерки, които ще бъдат вписани в националните законодателства.

Правилата сами по себе си не са нови: те потвърждават разпоредбите на Договора от Маастрихт отпреди 20 години, когато бе създадено еврото, като максималното равнище на бюджетния дефицит е ограничено до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), а на държавния дълг - до 60% от БВП. Сега обаче тези норми “имат зъби”.

Идеята е, че при наличието на новата фискална дисциплина Германия и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще са склонни да направят повече за разрешаването на сегашните проблеми на еврозоната. Мнозина обаче твърдят, че главният проблем е не толкова дисциплината, колкото липсата на икономически растеж и дълбоките дисбаланси по текущата сметка в еврозоната.

Строгите бюджетни икономии по принцип водят до рецесия, а не до растеж, а Европа се нуждае именно от второто, за да се справи със своите дългове. Структурните промени и инвестициите за ускоряване на растежа и повишаване на конкурентоспособността обаче обикновено изискват години преди да започнат да носят плодове.

“Връзката между 3-те процента и фискалната уязвимост е слаба”, твърди Жан-Пизани Фери, директор на брюкселския мозъчен тръст Bruegel, който прави икономически изследвания. Испания и Ирландия имаха балансирани бюджети или дори излишъци през последните години, като покриваха съвсем спокойно критериите от Маастрихт, но така или иначе се превърнаха в мишени на спекулантите през кризата; Италия пък има един от най-ниските бюджетни дефицити в еврозоната и дори първичен излишък.

“Страните не са в криза заради лошото управление на своите бюджети”, подчертава Жан-Пол Фитуси, професор по икономика в Института за политически изследвания в Париж. Той определя споразумението от Брюксел като “доста разочароващо като цяло, тъй като то означава, че ще има още строги мерки, още строги икономии, което означава, че ни чака по-нисък растеж”.

Въпросът е как да бъдат подпомогнати икономическият растеж и конкурентоспособността в по-бедните държави в периферията на еврозоната, които имат големи дългове и бюджетни дефицити. “Необходима е дисциплина като част от стратегията за стабилизация, но ние се нуждаем и от много по-силна стратегия за растеж за южните страни”, включително Италия, подчертава Фишер.

Бърнард ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване