12/14/11 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Ще стигне ли БДЖ "Ферари"?

Докато у нас се мъчим да спасим влакове, вагони и релси с отдавна изтекъл срок за експлоатация, в Италия следващата пролет "Ферари" ще пусне високоскоростен частен влак. Изпълнителят - френската компания Alstom, съобщи, че влаковете ще започнат да се движат през март 2012 г., и то със скорост 300 км/ч.
Родната железница, въпреки ежегодните субсидии, е застинала в развитието си някъде в 50-те години на миналия век. Може би дори именно заради субсидиите. Да не забравяме все пак, че БДЖ е държавна компания, а влакът на "Ферари" е частен. Билетите за него ще са скъпички. Докато БДЖ разчита на субсидии и ниски цени, италианско-френският проект залага на бързината и качеството на услугата. Иначе казано - на конкуренцията на пазара.
Защото колкото и евтини да са жп билетите у нас, изживяването, предлагано от БДЖ, освен че може да ти скъса нервите с мръсотията в бавните вагони и практически липсата на нормално обслужване, почти сигурно води след себе си закъснение за важна среща, ако някой е имал неблагоразумието да избере пътуване с железница в България. В тези моменти всеки си задава въпроса: „Кога ще ги стигнем?“ и кога ще имаме влак-стрела, който да взема разстоянието София-Бургас за 1-2 часа, а София-Пловдив - за половин. Нали за това е реформата?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване