12/15/11 21:14
(http://e-vestnik.bg/)

На живо: Путин се подигра с протестите, оплака Кадафи и атакува САЩ

Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

Владимир Путин отговаря в четвъртък на въпроси на руските граждани в рамките на „Пряка линия”, излъчвана по държавните телевизии, която се проведе за десети път. Премиерът подобри рекорда по продължителност на директното общуване с гражданите, което продължи 4 часа и 30 минути. Руският премиер отговори на 80 въпроса. Путин обеща, че „Пряката линия” ще продължи и в бъдеще. Руският министър-председател отговори на въпроси за изборите и протестите след оповестяването на резултатите от гласуването за Държавна дума.

Относно резултатите от парламентарните избори в страната, които бяха в полза на управляващата партия на Путин “Единна Русия”, но предизвикаха невиждани протести в цялата страна, министър-председателят коментира, че “отразяват реалното разположение на силите в страната”. Изборите на 4 декември бяха спечелени от “Единна Русия” с малко под 50 на сто от гласовете.

Според Путин, няма нищо чудно, че партията е изгубила част от позициите си в предишния парламент, където имаше конституционно мнозинство. Федерацията “мина през много труден кризисен период”, “мнозина изгубиха работата си” и “затова опозицията естествено далеч по-лесно отпреди набира в редиците си хора, недоволни от днешното положение”, заяви премиерът. “Но все пак това, че “Единна Русия” запази водещите си позиции, е много добър показател”, добави партийният лидер.

Путин предложи на руската ЦИК да монтира уеб камери във всички избирателни секции по време на президентските избори през март догодина, в които ще участва като кандидат за висшия пост. “Имаме 90 хил. такива секции. Нека страната вижда какво става край всяка конкретна урна. Опозицията трябва да получи възможност да контролира в пълен обем онова, което става в избирателните секции и това е напълно възможно да стане чрез уеб камери”, заяви той.

Що се отнася до протестите на опозицията, която твърди, че изборните резултати са фалшифицирани, Путин каза, че “е доволен от факта, че активни младежи вземат участие в митинги, за да изразят своята позиция”. “Ако това е резултат от путинския режим, това е добре, мен това ме радва”, заяви той. Освен това Путин заяви, че “цветните революции” са създадена в чужбина схема за дестабилизиране на обществото.

“Това е отработена схема. Мисля, че не е създадена от само себе си. Спомняме си “оранжевата революция” в Украйна. Между другото някои наши опозиционни лидери бяха в Украйна, където работеха официално като съветници на тогавашния президент Виктор Юшченко. Те по естествен път привнасят тези методи и на руска почва”, каза Путин. Той подчерта, че Русия няма да позволи да бъде въвлечена в схема за дестабилизиране на обществото.

“Протести може да има, но само в рамките на закона. Несъгласие с това, което прави властта, също, защото властта далеч невинаги се държи правилно и отговаря на предизвикателствата на времето. Често хората се сблъскват с несправедливост и на това също трябва да бъде реагирано. Но няма да позволим да бъдем въвлечени в схеми за дестабилизиране на обществото”, каза той.

Премиерът заяви и че първоначално е взел белите лентички, които участниците в протестите са превърнали в свой символ, за контрацептиви. “Когато ги видях по телевизията, че някои хора се бяха закичили на гърдите с бели лентички, реших, че те пропагандират борбата със СПИН – обясни той. - Няма лошо, нека се борят за здравословен живот”.

Владимир Путин потвърди днес, че възнамерява да назначи Дмитрий Медведев за премиер след президентските избори през март догодина, които очаква да спечели, предаде Ройтерс. “Единна Русия” има мнозинство след парламентарните избори на 4 декември, на които президентът Медведев оглавяваше партийната листа”, каза руският премиер в излъчвания в пряк ефир негов диалог с руските граждани.

“Това е безусловна победа, макар и със загуби. Смятам, че Дмитрий Анатолиевич (Медведев) може да сформира правителство и да работи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване