12/16/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Китай - Америка: тайната шпионска война

в. Ню Йорк таймс

През 1995 г. китаец на средна възраст влязъл в бюро на ЦРУ в Югоизточна Азия и предложил ценна находка - китайски секретни документи. Сред тях била папка, съдържаща строго секретния проект на американския ядрен боен заряд W-88, който е на върха на снарядите, носени от подводниците “Трайдънт”.

Той разказал на ЦРУ история, която била толкова странна, че спокойно могла да се окаже истинска. Казал, че работел за китайската ядрена програма и имал достъп до архива, където се пазели класифицираните документи. Една нощ отишъл там след края на работното време, грабнал стотици документи и ги натъпкал в брезентов чувал, който след това хвърлил от прозорец на втория етаж, за да избегне охранителите. За нещастие, чувалът се скъсал и документите се разпилели. Навън, той събрал документите и ги натъпкал обратно в скъсания чувал.

Въпреки че много от тях представлявали интерес заради разузнавателното им съдържание, документът за W-88 развълнувал най-неприятно американското контраразузнаване, защото съдържал строго класифицирани подробности относно проект за боен заряд. САЩ произвеждали малки ядрени бойни заряди от десетилетия и китайците отчаяно искали да разберат как самите те да започнат да правят миниатюризираните заряди. Китайските военни са се опитвали и все още се опитват да догонят САЩ.

Успехът на Китай в придобиването на тайния проект за W-88 е най-драматичният действителен пример, че контраразузнавателните агенции на САЩ бавно осъзнаха факта, че по същия начин, по който Китай се превърна в глобална икономическа сила, той разви и служба за шпионаж от световна класа - такава, каквато може да си съперничи с ЦРУ.

По време на Студената война много агенти на контраразузнаването във ФБР и ЦРУ преследваха съветски, а след това руски шпиони. На КГБ се гледаше като на Врага; Китай остана на заден план. Само шепа агенти на ФБР се специализираха в случаи с китайски шпиони и работата им не се считаше за възможност да напреднат в кариерата.

Продължаващият провал на Вашингтон да превърне китайския шпионаж в приоритет позволи на Китай да постигне редица успехи в усилията си да шпионира САЩ. Китайската служба за външно разузнаване и службата за военно разузнаване активно шпионират американската отбранителна индустрия, нашите лаборатории за ядрени оръжия, Силиконовата долина, разузнавателните ни агенции и други чувствителни мишени.

През януари, когато Робърт М. Гейтс, тогавашният министър на отбраната, беше на посещение в Китай, Пекин разкри съществуването на свой изтребител със “Стелт” технология, J-20. Разкритието показа, че Китай е постигнал способност да разработи технология, която му позволява да прави самолетите, корабите и снарядите си невидими за радари - подобно на американската “Стелт” технология, която Китай с години се опитваше да придобие с незаконни средства.

По-късно същия месец инженер, който работеше върху “невидимия” бомбардировач B-2 на “Нортроп Гръман”, беше осъден на 32 години затвор за предаване на отбранителни тайни на Китай. Срещу повече от 100 хиляди долара той помогнал за разработването на “Стелт” система за прикриване на отработените газове, отделяни от китайските крилати ракети, която да направи трудно засичането и унищожаването им.

А през август доклади, приписвани на американските разузнавателни власти, твърдяха, че Пакистан е разрешил на китайски експерти да изследват останките от “Стелт” хеликоптер, който се разби при операцията през май за убийството на Осама бин Ладен. Въпреки че Пакистан и Китай отхвърлиха докладите, Пекин би имал голям интерес да изследва опашката на хеликоптера Блек хоук - тази част от него, която не беше унищожена от екипа на “морските тюлени”, за да научи повече секретни подробности за американската “Стелт” технология.

Междувременно мистерията около разкрития проект за боен заряд W-88 остава неизяснена. Първоначално американското правителство подозираше, че Вън Хо Лий, ядрен учен от Лос Аламос, е издал W-88, но не бяха открити доказателства, че е ...

Публикувана на 12/16/11 22:45 http://e-vestnik.bg/13416/kitay-amerika-taynata-shpionska-voyna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване