12/16/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Милко Петров: Медиите изядоха хората

в. Култура

Проф. Милко Петров. Снимка: личен архив

Милко Петров е професор по чуждестранна журналистика и изграждане на имидж във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки. 14 години е работил като журналист в печата. Специализирал е в САЩ, Германия и Франция. Преподавал е в редица университети у нас и в чужбина. Автор е на пет книги и на над триста научни публикации, разглеждащи въпросите на журналистическата теория, световната журналистика и персоналния имидж. Разговорът с него върху медийната ситуация е по повод книгата му „Америка – социалният тропик” (ИК „Сиела”, С., 2011)

- С какво се различава американският от европейския политически модел в медиен план?

- Той разчита предимно на двупартийната система. Опитите за очертаване на трета алтернатива – Прогресистката партия, Ла Фолет, Тиъдър Рузвелт и в по-ново време Рос Перо, са се проваляли. Многопартийността характеризира Европа и особено романския свят. Но, в рамките на двуполюсния модел, има вътрешни ориентации, граждански и лобистки групи за натиск, които предопределят активно поведението на водещите политически формации. Не бива да се изключва и гражданският активизъм, разцъфнал след утвърждаването на социалните мрежи и социалните медии. Отличителна особеност на отношението към партиите, проявяваща се в журналистиката, е, че няма силни и влиятелни партийни органи. След опита на Томас Джеферсън да издава партиен орган, нито едно политически течение не съумява да държи стриктно под партиен контрол журналистите, нещо, което десетилетие се е разигравало в Европа, рецидивира и до днес. Нещо повече. Имаме класически случаи на издания, които са симпатизирали на партия, линия, лидери, но това не им е пречело да ги критикуват. Хорас Грили подкрепя Линкълн, но го засипва с критика в своя вестник „Ню Йорк трибюн”, „Уошингтън поуст” като цяло фаворизира републиканската гледна точка, но именно в него излязоха разкритията за „Уотъргейт” скандала, довел до оставката на републиканския президент Ричард Никсън, „Ню Йорк таймс” е с либерални политически предпочитания, но публикува „Докладите на Пентагона”, вгорчили живота на президента-демократ Линдън Джонсън. Примерите са много, те продължават и в случая „Иран-контри”, аферата „Люински”, пропагандната подготовка на войната в Ирак и др.

- Още ли Щатите са демократичната лаборатория за журналистика в днешния свят?

- Те са лаборатория за всякакъв тип журналистика – и демократична, и комерсиална, и скандално-поръчкова, и абсурдистка понякога. Важно е какво ще се вземе оттам. Що се отнася до това, което ние вземаме от медиите на САЩ – нека не се оправдаваме, когато създаваме духовни буламачи, че така се правело в Америка. В САЩ има и сериозна разследваща и отговорна качествена журналистика. Тя формира елитите в политиката, икономиката, техниката, културата. Нека вземем тази добра практика. А у нас къде е качествената журналистика, която ще възпитава бъдещите 5-10% от нацията, призвани да ни преведат през въртопите на новия век. Или някой нарочно иска нашите елити да бъдат възпитавани от други школи и култури, от други университети и други академии.

В последните години водещата роля на САЩ проличава в по-бързото осъзнаване и организиране на блогърите, на социалните медии, на опитите за защита и финансова подкрепа на доказали се авторитетни издания, заплашени от строителни и борсови спекуланти като Сам Зелцър. И в настойчивото търсене на решение как да се спаси журналистиката като гарант за демократичното функциониране на обществото. Активизират се известни журналисти – Дан Радър, Боб Удуърд, Ленърд Дауни, Тед Копъл, писатели, обществени фигури и творци, които ангажират филантропично настроени организации.

Не бива да забравяме, че един от факторите, допринесли за стопанския възход на Америка, е, че се е инвестирало в образованието и културата още преди независимостта на страната. Например, държавните пощенски служби са поели ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване