12/08/10 04:09
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Милко Петров: Време е за журналистика на протеста

Проф. Милко Петров. Снимка: личен архив

Милко Петров е професор по чуждестранна журналистика и изграждане на имидж във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки. 14 години е работил като журналист в печата. Специализирал е в САЩ, Германия и Франция. Преподавал е в редица университети у нас и в чужбина. Автор е на пет книги и на над триста научни публикации, разглеждащи въпросите на журналистическата теория, световната журналистика и персоналния имидж.

- Проф. Петров, издателство „Сиела” пуска на пазара книгата ви „Америка - социалният тропик. Социум и медии на САЩ от Пулицър до Мърдок”. (Виж повече тук.) Какви поуки може да предложи на българите американският модел и трябва ли моделът да бъде следван безкритично?

- Американският модел, разбира се, че не може и не трябва да бъде следван безкритично. Разликата е не само в ресурсите, пространствата и историческите условия, но и в различния манталитет на хората, дори в различното им възприемане на времето - при нас времето все още „не е пари”, на чувството за история и принадлежност към дадена общност. Една от поуките на американския социокултурен модел е, че се дава шанс на новото, ефективното, перспективното, а не на партийно праволинейното и приятелското, че се инвестира в иновациите и експеримента, не в рутината и канона,че негативното се изтласква в периферията чрез публична откровена дискусия, а колективно несъзнаваното се отреагира чрез медиите като ексцесия и не залива с пошлостта си обществото,че се дава положителният пример. Винаги в общественото съзнание се имплантира целенасочено „принципът надежда”, който мобилизира и обикновения човек да постигне повече, да не говорим за одарения. Гангстери и шоугърли има, но те са в специфичните етажи на социалността, в подземието - независимо от богатството и влиянието им, а студентът от Харвард винаги ще е в по-престижна позиция от мутренския уличен бос.

Що се отнася до това, което вземаме от медиите на САЩ - нека не се оправдаваме, когато създаваме духовни буламачи, че така се правело в Америка. Американската журналистика не е журналистика за пример, но в нея може да намерите примери за всичко. Освен ширпотребата и комедиите с монтиран смях зад кадър има и сериозна, и отговорна разследваща и качествена журналистика. Тя формира елитите в политиката, икономиката, техниката, културата. Нека вземем тази добра практика.

- Първият жълт вестник в САЩ е „New York World” на Джоузеф Пулицър, на чието име има журналистическа награда. Според вас, кои са приликите и разликите на жълтото в САЩ и в България?

- Пулицър е създал вестник с опростен, директен изказ и образ за емигрантите, сам той е такъв, самообразовал се е, за да стане един от бащите на американския вестникарски английски. Но той винаги е преследвал и социални каузи - защитавал е подтиснатите, реагирал е срещу произвола на полицията над стачкуващи миньори и работници, водел е „кръстоносни походи” на истината срещу корумпирани кметски и щатски управници. Правел е пари, но неговата „жълта журналистика” винаги е преследвала кауза, разследвала е докрай, както е изисквал от репортерите си, била е с усет за неправдата и със смелост да я посочи.

При нас има имитационни подобия на неговия подход, които не разследват, не съпоставят, не притесняват с неудобни въпроси, не търсят нещата под повърхността, а просто прикачват клюки, пикантни сюжети, измишльотини и компромати към биографичната хронология за известни хора. Но при жълтата, таблоидната и при сензационната булевардна журналистика винаги имаме журналистически процедури по откриване и документиране на информацията, а сензацията е само подходът за поднасяне на информацията, нейното сенсуализиране и свръхдраматично представяне. За съжаление, у нас ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване