12/16/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Развръзката на иранската ядрена драма наближава

ДПА

Когато Западът засипа неотдавна Иран с още санкции заради неговата ядрена програма, протестиращи щурмуваха британското посолство в Техеран и беше заловен американски разузнавателен безпилотен самолет.

Но докато Иран не показваше никакви признаци, че ще отговори на въпросите относно предполагаемите му опити за производство на ядрени оръжия, Израел даде на Ислямската република и на западните си съюници да разберат, че той няма да се откаже от плановете си за военен удар, за да се предотврати въоръжаването на Иран с ядрено оръжие.

Дипломати и анализатори казват, че мястото за политически маневри все повече намалява и за двете страни на ядрената безизходица. “Догодина е възможно то да се свие дотам, че специално Израел да прецени, че Иран е опасно близо до “точката, от която няма връщане назад”, каза Марк Фицпатрик, експерт по въпросите на сигурността към Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Напрежението започна да се покачва през ноември, когато Международната агенция за атомна енергия МААЕ за първи път публикува доклад, показващ сериозни признаци, че Иран е разработвал ядрено оръжие. Шефът на МААЕ Юкия Амано заяви, че иска главният му инспектор да отпътува за Техеран, за да се изчисти най-накрая този въпрос.

Иранските представители смятат, че последният доклад на агенцията се основава на фалшиви данни, определяйки го като политически мотивиран и неприемлив. Досега те не са откликнали на призива на Амано.

САЩ, Канада и Европейският съюз наложиха свои допълнителни санкции, които доведоха до прекъсване на някои връзки с Иран, включително с иранската централна банка, но не блокиираха петролния износ на страната. Русия и Китай пък попречиха на всякакви допълнителни мерки от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Това съсредоточаване на вниманието върху наказателните мерки накара германския ядрен експерт Марк Хибс да заяви, че от страна на Вашингтон и Европа “няма никакъв реален анагажимент те да бъдат страна по изработването на дипломатическо решение с настоящия ирански режим”.

Западни и европейски дипломати, акредитирани към базираната във Виена МААЕ казаха, че вратата за преговори продължава да е отворена, но като цяло се съгласиха с това мнение. “Единственият начин, по който според мен ще ги накараме да поемат ангажимент е, като упражним натиск върху тях”, заяви западен дипломат, визирайки иранските лидери.

Освен тези усилия експертите смятат, че израелците или американците провеждат тайна операция за саботиране на иранските ядрени проекти, като убиват учени с експлозиви или използват компютърен вирус.

Във Вашингтон за президента Барак Обама става все по-трудно да настоява за преговори, отколкото за оказване на натиск, защото се бори за втори мандат на поста. “Това със сигурност не му оставя много място за преговори, тъй като в целия политически спектър на Иран се гледа просто като на мръсна дума”, каза Фицпатрик.

От другата страна на ядреното противопоставяне, Иран също не разполага с много възможности, което може да доведе до проточване или ескалация на кризата. “Иран няма да се поддаде на заплахите на световните сили и няма да отстъпи нито на йота от ядрените си права”, заяви наскоро президентът Махмуд Ахмадинеджад, визирайки правото на всяка страна да развива ядрена енергия за мирни цели. “Не очаквам Иран да направи отстъпки”, каза европейски дипломат във Виена.

Парламентът дори стигна по-далече и изрази намерение да принуди правителството да преразгледа сътрудничеството си с МААЕ, но министерството на външните работи и Иранската организация за ядрена енергетика дадоха ясно да се разбере, че подобен ход ще навреди на страната и ситуацията ще ескалира още повече.

Точно както и при Обама възможностите за действие на Ахмадинеджад са ограничени от динамичните процеси в неговата страна: въпреки че икономическата и вътрешната му политика имат доста критици в Иран, народът подкрепя президента по ядрения въпрос. “Петролът и газът не са вечни, затова ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване