12/18/11 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Ингрид Шикова, ръководител на Катедрата по европеистика в СУ "Св. Климент Охридски": Трябва да отстояваме бонуси заради фискалната си дисциплина

Още при създаване на еврото беше ясно, че то няма да е много стабилно. В еврозоната трябваше да са само страни, които вече са изпълнили маастрихтските критерии и са готови да ги спазват. Вече стана ясно, че ИПС не може да функционира без фискална политика. Европа е бавна и уморена. Ако не може да се следва принципът на лоялността, тогава да се въведат основните принципи в националното законодателство. Сега все още не е ясно как ще функционира готвеният нов фискален пакт, но едва ли той ще промени коренно нещо. Това, което липсва на ЕС, е комуникация с хората и яснота защо са нужни тези мерки. Проблемът не е в политиката на Германия, както смятат в Полша, а в това, че всяка държава има различно виждане за бъдещето на ЕС. Според Франция бъдещето трябва да е междуправителствено. Да не говорим за Великобритания, която от самото си присъединяване е с единия крак вън от ЕС и тя иска това да е зона за свободна търговия. При различните гледни точки е много трудно да се провежда единна политика.
Аз имам прогноза за фискалния пакт. Въпреки че 26 страни са заявили, че ще се включат в него, постепенно ще настъпи едно разслояване и то започна в неделя. Някои от държавите веднага ще го ратифицират, други ще се забавят, трети ще се колебаят, а четвърти въобще няма да го подпишат. Отдавна се говори за Европа на няколко скорости или за Европа без скорост. Този девиз „Единни в многообразието“ започна да не ми харесва. Защото освен културата и традициите фискалната политика на всяка държава е различна, да не говорим за нивата на БВП. Страната ни може да изиграе своите карти по-добре, защото за първи път сме сочени за пример. Ако следваме логиката на Великобритания, чийто девиз е: „Ако не можеш да ги победиш, можеш да се присъединиш“, ние не трябва да отстъпваме на масата на преговорите за фискалния пакт. Вероятно ще се говори за хармонизиране на данъците, но ние сме държава, която трябва да наваксва, и затова трябва да си отстоява интересите. Можем да си издействаме бонуси. Не нужно заради стриктната си бюджетна дисциплина да съфинансираме в по-голяма степен европейските проекти. Трябва да има стимули за добрите ученици.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване