12/19/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Над 70% от фирмите очакват задълбочаване на кризата

71% от бизнеса у нас очакват задълбочаване на икономическата криза през 2012 г., докато оптимистите са едва 13%. Това показва традиционното изследване на БСК, проведено сред 500 мениджъри на големи, средни и малки предприятия в периода 20 ноември - 7 декември 2011 г. Последиците от кризата определят и бизнес намеренията на фирмите за следващата година - всеки пети предприемач смята да преразгледа инвестиционната си програма. Освен свиване на персонала повече от половината от мениджърите няма да вдигат заплати, а всеки пети обмисля дори да ги намали през следващата година. Заради трудности с обслужването на заемите по-голямата част от предприемачите не възнамеряват да теглят кредити.
Според 70% от запитаните условията за бизнес в страната са се влошили през 2011 г. спрямо предходната. Подобряване на бизнес климата отчитат 7% от предприемачите, а според 22% условията за правене на бизнес са останали без промяна. 73% от запитаните мениджъри оценяват антикризисните действия на правителството като „по-скоро неуспешни“. Положителна оценка дават 12% от запитаните, а 15% се затрудняват да отговорят, показва още проучването. Влошаване на фирмените си показатели отчитат над половината от компаниите (53%) през тази година в сравнение с 2010 г. За 32% няма промяна, докато едва 10% отчитат положителна тенденция в дейността на компанията.
Икономическата криза се е отразила най-съществено върху обема на продажбите на фирмите, като за 70% от тях те намаляват. Нарастване има при 13% от запитаните, като това са основно експортно ориентирани дружества в сферата на преработката на метали. На една четвърт от компаниите се е наложило да преструктурират банковите си кредити. 11% са признали, че имат просрочени задължения към финансови институции, а 27% твърдят, че успяват да обслужат безпроблемно заемите си. 37% от компаниите избягват банковите кредити заради високите лихви. 83% от компаниите имат да получават пари от други фирми или от държавата. За 56% от фирмите задълженията към тях са се увеличили през годината спрямо 2010 г. В 40% от случаите просрочията са повече от година, а около 30% са за период от едни до три месеца. За следващата година БСК очаква ръстът на икономиката в страната да е между нула и един процента.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване