12/19/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

След Арабската пролет - диктаторите падат, монархиите остават

За няколко месеца през 2011 г. масовите безредици и протести в Близкия изток и ангажираността на световната общественост свалиха трима диктатори, управлявали десетилетия (Зин Абидин Бен Али в Тунис, Хосни Мубарак в Египет и Муамар Кадафи в Либия), четвърти се е вкопчил във властта с всички средства на държавния репресивен апарат (Башар ал Асад в Сирия), пети е на път да сдаде властта (Али Абдула Салех в Йемен).

Първите три случая бележат очевидна ескалация в процесите, довели до настъпилите радикални промени. Президентът на Тунис просто реши да избяга от страната, египетският държавен глава бе принуден да се оттегли от властта и да се остави в ръцете на правосъдието, а либийският лидер бе просто ликвидиран физически.

Ескалацията продължава с неясната засега съдба на сирийския президент Башар ал Асад, който е изправен пред опасността от истинска гражданска война. Петият случай - Йемен - е показателен за друга тенденция, очертала се след “арабската пролет”.

Процесът на преговори между управляващи и опозиция в Йемен на практика бе диктуван от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), доминиран от Саудитска Арабия, който наложи вариант на промяна във властта без сериозни ексцесии и без физическа заплаха за досегашния президент, за когото бе издействан имунитет срещу преследване и който се съгласи да предаде властта на един от своите заместници.

Шестте монархии от ССЗ успяха не само да наложат практически изпълнимо решение на проблемите в Йемен. Тези страни доказаха, че в арабския свят е опасно политическите решения да се оставят в ръцете на сили, които тепърва трябва да завоюват своята легитимност. Досега нито един арабски крал или емир не е бил застрашен от народното недоволство.

Фактът, че шестте монархии на Арабския полуостров не бяха засегнати сериозно от вътрешни безредици (с изключение на Бахрейн, където пак ССЗ се намеси решително и безапелационно), очертава още една особеност - арабските монархии (общо осем - Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Обединени арабски емирства, Бахрейн, Оман, Мароко и Йордания) разчитат на особена форма на легитимност, която не съществува при републиканските режими.

Някои, вече свалени диктатори, се опитваха приживе да подготвят почвата за предаване на властта вътре в семейството, на синовете си, с което ставаха още по-непопулярни в очите на сънародниците си. Един от тези синове - Башар ал Асад, дори успя да наследи баща си начело на властта.

В същото време за един крал е напълно естествено да готви свой потомък за престолонаследник. И поданиците очакват именно това. Диктаторите се опитаха да превърнат властта в семеен бизнес - много често с цел лично материално облагодетелстване, с което даваха нови и нови аргументи в ръцете на опозицията. За монарсите семейният бизнес е да бъдат на власт.

Диктаторите се опитаха да променят самата идея на републиканското управление - те идват на власт с преврат, по наследство или поемат властта по силата на извънредни правомощия. Изборите се превръщат във фарс. Десетилетията на несменяемост и претенции за власт, надхвърлящи дори “легитимните” претенции на един монарх, са сериозен фактор в натрупването на вътрешно недоволство.

Някои арабски монарси - например в Йордания и Мароко - могат да разчитат и на религиозна легитимност, като претендират, че са потомци на пророка Мохамед. А саудитският крал носи и титлата “пазител на двете свещени джамии”, т.е. на две от най-светите за исляма места - Мека и Медина.

Легитимността на монархиите аргументира и схващането, че монархът е в състояние да прави реформи много по-лесно от президент или премиер, при това без да се опасява, че реформите ще се върнат като бумеранг и ще разклатят трона му.

Монархът по принцип е отделен от всекидневното управление чрез делегиране на ограничени права на правителство, което фокусира върху себе си недоволството и може да бъдат жертвано, без да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване