12/20/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

30 хиляди французойки със силиконов бюст са в опасност

Френското правителство ще обяви до края на седмицата план за действие по проблема с имплантите, за които се смята, че могат да доведат до рак, предаде в. „Фигаро“. Всички жени, които носят силиконовите протези на Poly Implants Prothеses (PIP), ще трябва да ги махнат.
Решението на здравните власти е уникално в историята на здравеопазването, като засяга близо 30 хиляди жени. Протезите от силиконов гел, които не се имплантират с медицинска цел, могат да се разкъсат, като течността се разпространява в тялото на пациентката. Съществуват подозрения, че подобни инциденти може да имат връзка с появата на рак, което подтикна властите да поискат махането на опасните импланти, съобщава “Либерасион”.
Основният проблем ще бъде откриването на носителките на импланти. След това ще трябва да се направи график за операциите. Всички жени, които са използвали продуктите на Poly Implants Prothеses, са призовани да се обърнат отново към хирурзите си, съобщи правителственият говорител Валери Пекрес. До момента е съобщено за 5 случая на рак на гърдата, 1 случай на лимфома на гърдата, 1 на лимфома на амигдалата и 1 случай на левкемия. По деветия случай се води разследване от органите на реда. Сега обаче правителството е изправено пред проблема за оперирането на 30 хиляди жени, притеснени за здравето си. Въпреки това ситуацията не налагала спешни мерки, нищо че става дума за “здравословна криза, причинена от мошеничество”, смята пластичният хирург Лоран Лантиери, член на комитета по проблемите с имплантите на PIP. Всички разходи по прегледите и операциите ще бъдат поети от социалното осигуряване. Но пък разходите за импланти ще бъдат възстановени само на онези 20% от жените, които са се оперирали по медицински причини. Дори на тях може да им се наложи да изчакат за обезщетението поради броя на засегнатите пациентки. Останалите обаче ще трябва да преглътнат загубата и евентуално – да платят за нови импланти от джоба си.
Асоциацията на носителките на протезите на PIP изказа недоволството си от решението. Протезите на PIP съдържат силикон, който може да спука импланта и да се разпространи в тялото. Около 300 хиляди жени по света носят тези дефектни импланти, които са били изнасяни в 66 страни по света, включително България. По данни на aptecabg.com 3418 силиконови протези на фирмата PIP са били внесени у нас към 2010 г. Не е ясно колко от тях вече са били имплантирани и колко са още на склад.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване