12/21/11 18:53
(http://www.klassa.bg/)

Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет: Няма да вдигаме данъци и такси през 2012 година

- Г-н Иванов, какви са основните параметри и приоритети в проектобюджета за 2012 г.?
- Приоритетите в проектобюджета за 2012 година, както отдавна бяхме заявили, са образование, транспорт, транспортна инфраструктура и екология. Това са области, където не се предвижда намаляване на средствата спрямо реално заделените през 2011 година. За образование се предвижда да се запази бюджетът от близо 33 млн. лева, като това е общинската издръжка. За транспорт предвиждаме 90 млн. лева, като се търсят мерки за повишаване на приходната част в този сектор и за намаляване на разходите. Средствата за поддържане на улиците ще бъдат 27 млн. лева, като тази година са били реално 25 млн. Ще започне и работата по проект за интегриран градски транспорт, където има предвиден грант от 42,5 млн. евро. Този проект е одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в момента е за одобрение в Европейската комисия. Веднага след това, без да губим време, ще започне търгът за тролеи, след който на практика всички тролеи в София ще бъдат обновени, а след това и търгът за рехабилитация на трамвайната линия по бул. „България”, който е почти готов. Продължава работата и по проекта за кръстовищата на две нива. Надяваме се втората линия на метрото да бъде въведена в експлоатация през август 2012 година. Смятам, че през следващата година като цяло ще бъде повишено качеството на транспортната услуга. Що се отнася до екологията, там се предвижда да бъдат заделени 151 млн. лева. В тези пари влизат средства за зимно почистване, повече средствата за лятно почистване, както и за дейности, свързани с чистотата на града ни.

- Очаквате ли завишаване на собствените приходи на общината и на средствата, постъпващи от европейските програми?
- Имаме резерви, което е и причината за догодина да не предлагаме увеличение на данъците. Решили сме първо да вложим повече усилия за повишаване на събираемостта, а после да мислим за увеличаване на местните налози. Кризата се отразява върху всички, включително и на софиянци, така че и това е една от причините да няма покачване на данък сгради и на такса смет. В момента тече разработката и внедряването на нов софтуер за районните данъчни служби. В момента той е инсталиран в 8 от всички 22 администрации, а до края на януари 2012 г. ще бъде въведен навсякъде. От януари ще може да се плаща и от ПОС терминали, с кредитни и дебитни карти, а не само в брой, както беше досега. Към средата на 2012 година очакваме да имаме интегрирана база данни на всички данъчни служби, което ще ни позволи да правим по-точни и общи справки, по-аргументирано да се обръщаме към неизрядните ни данъкоплатци. В края на октомври тази година събираемостта ни се е повишила с 21% спрямо миналата година - 68 млн. лева са събрани за десетмесечието. Това е така, защото започнахме кампания по отношение на длъжниците с над 100 000 лв. дълг и тя проработи. Много бързо започнаха да ги погасяват, а новата информационна система ще даде възможност да се разшири кампанията и към по-малки длъжници.

- Ще успее ли общината да си възвърне напълно контрола над Общинска банка и в какви срокове може да стане това според вас?
- На практика Столична община напълно си възвърна контрола върху банката. Както знаете, проведе се общо събрание, смениха се Надзорният съвет, Управителния съвет, направиха се промени в устава, тече и проверка от специална комисия, която беше избрана на заседание на Общинския съвет. През миналата седмица Управителният съвет на Общинска банка представи пред Постоянната комисия по стопанска политика вижданията си за развитието и бъдещето на банката. Това можем да си го броим като трудно спечелена, но все пак спечелена битка.

- Ще има ли промяна в организацията на трафика и начина на паркиране в София? Защо толкова забавихте наредбата за паркирането?
- Дискутираме темата от година, но тя е много важна за града. Затова и се забавихме толкова. Имаше много обсъждания със софиянци. В “Младост“ например искат едно, в центъра обаче имат друго мнение. Ще въведем 3 зони - синя, зелена и жълта. Синята и зелената определят идеалния и широкия център, а жълтата обхваща почти целия град. Промяна на цената за паркиране няма да има. Разликата между синята и зелената е във времето за паркиране. Жълтата ще е безплатна, но с нея се въвежда ред, ясно регламентирани места за паркиране и контрол. А иначе за трафика в столицата сме сигурни, че той ще се облекчи, след като бъде пуснат вторият лъч на метрото и кръстовищата на две нива, за които вече има предвидени пари в бюджета за 2012 година. Предстои да се преразгледа и схемата на градския транспорт, така че да е съобразена с метрото.

- Законът за София все още не е приет, кога можем да очакваме това да се случи?
- Още като кмет Бойко Борисов предложи идеята. От Освобождението на България до 1944 г. е имало три специални закона за столицата, отчитащи особеното й значение. При социализма и вече 22 години след демократичните промени за София няма закон, за разлика от редица европейски столици. Проектът, който сме гледали, е съобразен с практиката в Европа. Не трябва да се очаква нещо кой знае какво от закона. Той би трябвало да регламентира административните отношения между общината и държавата. Например компенсиране на разходите и пропуснатите ползи за града от функциите, които изпълнява като столица. Хората рядко се замислят, но освен ползи за София има и загуби от това, че е столица. Общината осигурява средства за обществения ред, сигурността и чистотата при провеждане на митинги и други масови прояви, съдейства при официални посещения, пази дипломатически и консулски представителства. Тези отношения не са уредени в законодателството и общината не получава компенсации за направените разходи и пропуснатите ползи. Мислили сме и за улеснени процедури при прехвърляне на общинска собственост за нуждите на парламента, президента, Министерския съвет и др. държавни институции. Изработването на такъв закон е крачка напред в регламентирането на функциите на столицата, но мисля, че това не е най-важната ни задача в момента. Очаквам първо да се проведе смислен дебат по темата.

- Предвиждате ли приватизация на общински имоти и дружества?
- На общински имоти – да, но още не е готова приватизационната програма на Столичната агенция за приватизация, да видим какво ще предложат те. За общинските предприятия е рано да се говори за приватизация, защото не е най-добрата ситуация и защото още работим по преструктурирането им. Процесът на преструктуриране или оптимизиране на общинската икономика не е завършил, това не е нещо, което може да се случи за 2-3 години. При всяко дружество обаче има подобрение, което означава, че ако не е излязло на печалба, то е намалило загубата си. При „Топлофикация“ например излизането на печалба ще бъде трудно, като се има предвид спецификата на дейността й и натрупаните през годините дългове. Но и тук има обнадеждаващи факти и те също имат цифрово изражение: за 2008 г. загубата на дружеството е била 63 млн. лв, за 2009 г. тя е 43 млн. лв, а за 2010 г. загубата е 18 млн. лв. Това е повече от 3 пъти намаляване на загубата, което също е показател за ефективност. Освен това през 2011 г. „Топлофикация-София“ за първи път от много години изпълнява инвестиционна програма в размер на 40 млн. лв. Разбира се, пред новото ръководство на дружеството има още много задачи и основната е свързана с повишаване на потребителското доверие. Засега нещата се развиват в правилната посока.

- Ще има ли приватизация на “Топлофикация-София”, има такива идеи?
- Не, приватизацията на „Топлофикация“ не стои на дневен ред. Невинаги приватизация е синоним на ефективност и в страната ни има много примери за това. „Топлофикация“ изпълнява много социални функции, харесва ни или не, това е факт. Освен това тя е монополист и доставя услуга на голяма част от населението на София и е най-нормално общината да има решаваща дума при управлението на дружеството. Да не говорим, че при нецветущото финансово състояние на дружеството то не би струвало много в този момент. На дневен ред обаче е oздравяването на „Топлофикация“ и връщането на доверието на потребителите.

- А ще има ли промени в останалите общински дружества?
- Предстоят конкурси и за назначаване на Съвет на директорите на общинските дружества. Знаете, че приехме решение и сега се подготвят условията за конкурсите. Защото по отношение на подобряването на ефективността на управление на общинските предприятия също има още много работа и от страна на мениджърския им екип, и от страна на общинския съвет. Иска ми се да можем да покажем на софиянци, че добре функциониращите общински дружества имат пряка връзка с качеството на заобикалящата ги градска среда. Печалбата при тях не е самоцел, а е средство за инвестиции.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване