05/06/12 15:30
(http://www.klassa.bg/)

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Няма да въвеждаме платено паркиране в кварталите

- Г-н Герджиков, защо отложихте приемането на програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета? С това не пречите ли на кмета Фандъкова да реши проблема?
- Причината за отлагането на програмата, за съжаление, е банална и процедурна – беше внесен доклад от група общински съветници, в който се предлага други комисии и дирекции от общинската администрация да отговарят пряко за формирането на политиката спрямо безстопанствените кучета и решаването на проблема. Вместо комисията по екология, се иска с това да се занимават постоянните комисии по обществен ред и сигурност и по здравеопазване. При разглеждане на предложението обаче са изразени колебания относно неговата законосъобразност и е поискано становище от дирекция „Правно нормативно обслужване“. След като го получим, разчитам комисиите да се произнесат час по-скоро с окончателни становища по този доклад и по Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета, за да може СОС да ги гласува още на следващата сесия.
Истината е, че има голяма съпротива за справянето с проблема и в градския парламент – от страна на опозицията. Аз мисля, че политиката си е политика, но когато става дума за толкова важни, а и опасни неща, трябва да я загърбим и да действаме, така че нашите съграждани да живеят по-спокойно и по-добре.

- Успяхте ли напълно да си върнете контрола над Общинска банка и какви са плановете на СОС за бъдещето на трезора?
- Да, напълно, и това е голям успех за нас. Съвсем справедливо беше като мажоритарен собственик Столична община да упражнява контрола върху банката. Знаете, че избрахме ново ръководство, което вече взе редица болезнени, но необходими мерки. В процес сме на увеличение на капитала, с което целим да увеличим потенциала на финансовата институция. За съжаление в банката заварихме редица нередности, но вече сме наясно със стъпките за тяхното преодоляване. Успяхме да съкратим онези разходи, които по наши наблюдения надвишават многократно средните за банковия сектор. Целта на новото ръководство е да поддържа висока ликвидност, като централизира работата на банката, което ще е гаранция за стабилността й. Създават се нови и актуални за пазара, и, надявам се, привлекателни за клиентите продукти. В дългосрочен план очакваме банката не просто да се превърне в класическа търговска банка, но и да носи сериозна печалба за столичани. Не както беше до сега - да обслужва частни интереси.

- Предвиждате ли концесия и на други големи обекти, подобно на концесията на Западния парк?
- За други концесии е рано да се мисли. Нека като начало да вземем решението за концесия на Западен парк и да стартира проектът. Искам софиянци да бъдат убедени, че това е хубаво за града, след като видят първите резултати. А иначе много залагаме на публично-частното партньорство. Знаете, че предстои да се приеме законът, който го урежда. Той ще ни даде възможност при открити и ясни правила да стартираме доста проекти в полза на столичани. Например, за паркирането – общината няма как да задели средства в момента за повече паркинги, защото все пак сме в криза. Бюджетът отива основно за това София да е по-чиста, по-зелена, по-подредена. Затова тук трябва да се търси обединение между общината и бизнеса. Публично-частното партньорство е в основата на развитието на съвременния град.

- Предвиждате ли приватизация на големи общински обекти или дружества?
- В общинската приватизация през последните години сме си поставили за цел да търсим максимална цена на продажбите. За това смятаме, че не е изгодно да продаваме цели общински дружества, а само обособени части. Другото, което наложихме, е един- единствен метод на приватизация и това е добре огласен публичен търг. Все пак си даваме сметка, че в години на криза, заложените в бюджета 11 млн. лева приходи от приватизация са доста амбициозна задача и мисля, че ще я изпълним.
По-конкретно мога да кажа, че имаме идея да пуснем на пазара недвижими имоти от „Галатея“, от „Софийски имоти“ и др. За всеки от обектите ще се извърши правен анализ, приватизационна оценка и, както вече казах, публичен търг.

- Вярно ли е, че се подготвят промени в правилника на общината, които ще ограничат възможността на общинските съветници да контролират работата на кмета?
- Това са абсолютно неаргументирани твърдения от страна на някои общински съветници. Комисия, която включва представители на всички политически сили, работи върху промяна на правилника за работата на СОС с цел да се въведат по-ясни правила и по-голяма ефективност. На този етап има предложения да бъде фиксиран максималният брой питания към кмета, за да не се превръщат заседанията в политически надприказвания – а именно да бъдат максимум 4. Практиката обаче показва, че те и сега са горе долу толкова и аз лично смятам, че това е излишно. Твърдо съм убеден, че трябва точно да се дефинира какво е „питане към кмета”, за да не се занимаваме със слухове и публикации в жълтата преса, а да стъпваме върху факти и аргументи и да имаме време да разглеждаме и решаваме важните за града проблеми.

- Кога очаквате резултати от проверката по случая, изнесен от общинските съветници от БСП – а именно, че синът на г-н Андрей Иванов е теглил кредит от Общинска банка? Ще има ли вътрешнопартийна проверка по този случай?
- След като научих тази информация, веднага изпратих писмо до ръководството на Общинска банка с питане за условията и обслужването на кредита и получих отговор, в който се казва, че финансовата операция е преминала през одобрение на Кредитен и Управителен съвет на трезора, че се обслужва редовно и обезпеченията са в съответствие с изискванията на банката. Освен това разбрах, че лично г-н Андрей Иванов е сезирал комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Не се съмнявам, че тя ще разгледа случая и ще се произнесе скоро по него.

- Какви са по-големите проекти в общината за 2012 г.?
Знаете, че приоритетите, които ГЕРБ заявихме в управлението на града, са транспорт и транспортна инфраструктура, образование и екология. В тези области са и големите проекти на общината – метрото, кръстовищата на две нива, обновяването на градския транспорт, строежът на нови детски градини, заводът за боклука. Важното е, че повечето проекти са с европейски средства и така можем с по-малко пари на столичани да изградим повече неща за тях. Много се строи, гражданите ще трябва да ни изтърпят това лято, но се надявам да разбират, че това е за добро.

- Можем ли да очакваме скоро в София да се въведе платено паркиране и в кварталите?
- Може да ви прозвучи неочаквано, но при нас пристигат доста писма от граждани, които искат да се въведат зони за платено паркиране в места с натоварен трафик – около молове, пазари и др. Аз ги разбирам – те го искат, за да се облекчи движението, да има повече места за тях, да се освободят тротоарите и въобще да се въведе ред. Но ще ги разочаровам – няма да въвеждаме платено паркиране в кварталите засега. Както знаете, разделихме София на три цветови зони – синя в идеалния център, зелена в широкия център, които са платени и започват да действат от 1 септември. Наредбата за организация на движението предвижда и възможността за трета – жълта зона, на места, където движението и паркирането са особено затруднени. В нея не се плаща, а само се въвеждат правила и контрол, т.е. разчертават се паркоместа, поставят се колчета, знаци и т.н. и се изпращат екипи, които следят за спазването им.

- Има ли вече информация за това как върви изпълнението на бюджета?
- Очаквам другата седмица администрацията на СО да внесе доклад за изпълнението на бюджета за първото тримесечие на 2012 г. Приходите към 31 март са в размер на 248.4 млн. лева. От данъци приходите са 44.7 млн., което е 19.4% спрямо заложения бюджет при 19.2% за 2011 г. Най-голям ръст бележи данъкът върху недвижимите имоти – 3.3 млн. лева повече от първото тримесечие на миналата година. Почти с толкова по-малко обаче е данъкът от придобиване на имущество и това е разбираемо – сделките са намалели в условията на криза. Като цяло изпълнението на бюджета към момента е повече от оптимистично.



Новите станции на „Топлофикация“ намаляват консумацията на енергия с до 30%

В понеделник (б.р. - днес) ще бъде обявено финализирането на Проекта за рехабилитация на топлофикационната система в столицата. Към днешна дата в София всички абонатни станции са обновени и модернизирани. Това ще позволи на клиентите на компанията да оптимизират потреблението си и да намалят консумацията на топлинна енергия в сградите с до 30%. Това съобщи пред „Класа“ председателят на СОС Елен Герджиков.
Обновените автоматизирани съоръжения разполагат с външни датчици и регулират достъпа на топлоносител до сградата съобразно промените в температурата на външния въздух и потреблението на топлинна енергия в жилищата, обясни Герджиков.
„В момента се подготвяме за кандидатстване по европейски проекти за саниране на сгради. Администрацията разработва и конкретни мерки, които да стимулират частните собственици сами да подобрят вида и енергийното състояние на жилищата си, особено в панелните комплекси. Направлението на арх. Петър Диков разработва 12 типови проекта, които ще бъдат предоставени безплатно на етажните собствености в панелните сгради. Обмисля се и възможността етажните собствености да получават безвъзмездно разрешение за строеж“, каза още председателят на СОС.
По програма „Зелена София” в бюджета за 2012 г. има заложени и средства за финансиране на проекти за облагородяване на околното пространство пред санираните сгради. Общината като собственик ще ремонтира общо 600 сгради, за 240 от тях вече има проектна готовност. Особен приоритет са детските градини и училищата – вече 23 детски заведения отговарят на всички изисквания за енергийна ефективност, предстои да бъдат ремонтирани още 61 детски заведения. Предвижда се и намаляване на консумацията на енергия в 14 училища на територията на различни столични райони, допълни Елен Герджиков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване