12/21/11 23:58
(http://e-vestnik.bg/)

Д-р Борислав Ацев: Инфарктът дебне по Коледа

Д-р Борислав Ацев. Снимка: сайт на болница “Св. Екатерина”

Д-р Борислав Ацев е кардиолог с дългогодишен стаж, заместник-директор на болница „Св. Екатерина” в София. В интервюто той обяснява как злоупотребата с алкохол, храна, цигари и емоции по празниците влияе на здравето.

- Какви опасности за здравето носят предстоящите Коледни и Новогодишни празници?

- Коледните празници са известни със своите опасности и това са го доказали американски учени в техни проучвания. Съществува такъв термин - „Merry Christmas Coronary” и „Happy New Year Heart Attack”. Тоест това е синдром на тези два празника – Коледа и Нова година, защото учените са доказали, че най-смъртоносният ден от сърдечносъдови заболявания е Коледа в Америка, което се доближава сигурно и до нашите статистики. Причината е, че се натрупват няколко фактора във връзка с тези празници. На първо място е стресът от промяната на начина на живот, защото търсенето на подаръци, емоциите се повишават от срещата с близки хора, по Коледа някои хора усещат финансови проблеми. Въобще този стрес оказва много голямо въздействие. Самите празници са свързани с повишена консумация на вредни храни с много мазнини и с приемането на доста алкохол, дори и цигарите се увеличават тогава. По празниците хората дори и да почувстват нещо, те си казват: „Нека да отмине празникът, пък тогава ще отида на лекар”. Но някои от симптомите не търпят отлагане и като се има предвид, че през празничните дни лечебните заведения работят само с дежурни екипи, които са в намален състав обикновено, и някой път нещата се уточняват с личните лекари или лекуващите лекари по телефона. Това също води до повишаване на проблемите и смъртността от сърдечносъдови заболявания. Най-потърпевши са хипертониците, диабетиците, хората, които имат повече рискови фактори. Освен инфарктите, може да има увеличаване на аритмиите, защото при повишената консумация на алкохол те се провокират по-често.
Има още един фактор, който може да доведе до тези неща – това са респираторните инфекции, тоест хората обикновено през зимата, през този сезон по-често боледуват от грипни заболявания или от някакви инфекции и по празниците не им се остава на легло, не се лекуват достатъчно пълноценно. Това може да окаже влияние върху сърцето. Тогава и физическата и емоционалната им активност е по-голяма. Неизлекувани грипове и инфекции, бронхити могат да доведат до отражение върху сърцето особено при болните, които имат сърдечно заболяване, и особено в случаите, когато сърцето бъде податливо на инфекции, възпалителни заболявания като миокардити, ендокардити и т.н.
В тези празници човек трябва да е подготвен, да знае къде да отиде, ако има симптоми. Например в болница „Св. Екатерина” ние поддържаме пълна готовност за приемането на пациенти по спешност 24 часа и екипите са пълноценни и можем да посрещаме нуждите на пациентите, които са със сърдечносъдови симптоми и проблеми.

-  Зачестяват ли и в България случаите на инфаркт и на аритмии по празниците?

-  Да, то е така. Всичките тенденции, които казах, важат и за България. Ние не сме правили специални статистики в България, но е видно, че месеците декември и януари са с най-много пациенти в болниците.

-  Как едно преяждане оказва влияние върху сърцето?

-  Преяждането оказва влияние върху целия организъм, не само върху сърцето и храносмилателната система. Това при диабетиците е свързано вече с дестабилизация на цялата ендокринна система, защото се повишава кръвната захар, получават се съдови инциденти. При диабетиците съдовете са предразположени към такова нещо и в крайна сметка рефлектира върху сърцето. Същото важи и за хипертониците. Преяждането засилва тези симптоми при определени болести. Когато човек преяжда механично, поради натиск върху сърцето, може да се предизвикат аритмии и други проблеми.

-  Има ли храни, които сърдечноболните трябва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване