12/22/11 07:02
(http://radiomilena.com/)

15 години хорова формация „Прима“

Спомням си на времето, някъде около Игнаш ден, както си седях и водих поредното предаване,  при мен в  студиото на радио „Милена“ дойде и поиска думата Анета Драгнева.  Не знаех за какво искаше да говори, но тъй като с Ани сме близки от детските си години, без да я попитам предварително включих микрофоните.
Тогава тя обяви, че е сформирала хорова формация „Прима“. За мен беше някак си неочаквано, но  няколко навити до „безобразие“ жени разчупиха представите на мнозна за хоровото изкуство. И така тръгна всичко, безброй участия на сцените у нас и в чужбина в продължение на 15 години. Изяви в телевизии, публикации в печата, за да бъде Поморие по-популярен и всичко това благодарение на поморийските „прими“, които полагат ежедневен труд.

Константин Злратаров

На 21 декември, в храм „Рождество Богородично” в гр. Поморие, хорово студио „Прима” отбеляза с коледен концерт своя 15-годишен творчески юбилей . Формацията е създадена през 1996 г. и работи под диригентството на г-жа Анета Драгнева – Данаилова. Солист на състава е младата и талантлива Биляна Данаилова. Визитката на хора е изключително богата. Тя включва стотици концерти у нас и в чужбина, разкриващи красотата и богатството на хоровата песен. С коледни песни и слова, под купола на храма, Примите се върнаха в своята творческа история назад, в навечерието на самото Рождество, когато за пръв път изнесоха на жадната за духовност поморийска публика свой концерт. И това е началото. Началото на една коледна приказка, разказваща за една чудна любов – много светла, искрена и чиста.. . Любовта към песента. Тази приказка няма край, защото всяка година певиците дописват страниците й с тайното желание тя никога да не свършва. Защото знайно е, поелият от чудния извор на изкуството вече не е като другите. Има потреба за още, и още глътки жива вода в своето вълшебно пътуване към света на незримото .
За любовта, за вярността към олтара на музиката, за радостта, дарена на нашата публика, за неизброимите и незаменимите мигове, преживени под нашето и чуждото небе, за всеки стих, изпят от сърце, за таланта и дръзновението за служба в полето на националната духовност – на многая лета! На многая лета , Прими! Дано вашата / и нашата / коледна приказка никога няма край!

Петя Казакова

След концерта бяха поднесени цветя от името на кмета Иван Алексев и от името на Общински съвет Поморие.

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване