12/22/11 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

Нови ислямисти заплашват Западна Африка

Франс прес

Непозната досега нова ислямистка група, която пое отговорност за отвличането на трима европейци в Тиндуф Западен Алжир , заплашва, че ще започне да действа в цяла Западна Африка отвъд Сахел, където е активен магребският клон на Ал Каида.

На 12 декември Движението “Единство и джихад” в Западна Африка” разпространи видеозапис с въоръжени мъже, застанали в кадър зад две жени, италианка и испанка, и испанец, отвлечени на 23 октомври в района Тиндуф, бастион на сахарските сепаратисти от фронта Полисарио.

Експертите по тероризъм никога не са споменавали тази групировката, а отвличането на европейските заложници носи белега на Ал Каида в ислямски Магреб (АКИМ), много активна от 2007 г. в страните в сахело-сахарската ивица, която Полисарио обвини, че стои зад отвличането в Тиндуф. Досега само радикалното и екстремистко движение в Нигерия, Боко Харам, е познато в Африка на юг от Сахара.

В друго видео, разпространено от журналист на Франс прес в Бамако, шестима членове на Движението “Единство и джихад в Западна Африка”, с тюрбани и повечето чернокожи, представят идеологията си, като споменават Осама бин Ладен, лидера на Ал Каида, убит от американската армия в Пакистан, молла Омар, лидер на афганистанските талибани, и преди всичко исторически фигури от исляма в Западна Африка на юг от Сахара.

“Ние се застъпваме за Осман Дан Фодио, Ал Хадж Омар Тал и Амаду Шейху, които са се борили срещу европейските колонизатори в западна Африка,” отбелязва на арабски представител на групата.

През 19 век Дан Фодио създава мюсюлманска теокрация в Сокото Нигерия , Ал Хадж Омар Тал е мюсюлмански лидер от Сенегал, основател на мюсюлманска империя, която се разпростира в няколко западноафрикански страни, а Амаду Шейху е владетел на империята Макина (Мали). “Днес ние поставяме начало на джихада в Западна Африка”, допълва ораторът от видеозаписа, който изобилно цитира строфи от Корана.

Други говорят на английски, хауса (един от главните езици в Западна Африка), и отдават почит на всички африкански герои, които се прославиха в борбата срещу колонизаторите и заявиха, че са готови да умрат, за да се борят срещу неверниците в региона.

В комюнике Движението “Единство и джихад в Западна Африка” твърди, че не е във война с “мюсюлманските братя от другите катиби (батальони), бойните отряди на Ал Каида в ислямския Магреб: “Ние имаме същите цели - джихад”.

Мохамед Мокедем, алжирски специалист по Ал Каида, отбелязва, че “това разцепление е породено от бунта срещу алжирските ръководители на АКИМ от малийски и мавритански членове, които стават все повече в организацията. Според него алжирските лидери на АКИМ дори са заподозрени, че са внедрени от алжирските военни служби за сигурност.

Това движение ще се опита да се възползва от притока на оръжия и хора от Либия, за да се опита да се укрепи в Южен Сахел, даже да стигне до страни като Сенегал, Гвинея и дори Буркина Фасо, допълва Мокедем.

В столицата на Мавритания, Нуакшот, военни източници оспорват съществуването на разцепление в АКИМ. “Раздробяването не е в интерес на терористите, въпреки че знаем, че съществуват два клона на АКИМ, които съжителстват много добре. Един от тях е твърдото крило. Това е прах в очите, диверсионна операция”, изтъкна един от източниците.

“АКИМ е в неизгодно положение след отвличането на чужденци на териториите на Полисарио, с който сътрудничи в областта на трафика. Обявеното разцепление позволи на Ал Каида в ислямския Магреб да се освободи от отговорност, но това е въображаемо разделение, което няма да продължи дълго”, изтъква друг източник.

Организацията Полисарио, която се бори с подкрепата на Алжир за независимост на Западна Сахара (южно Мароко), преследваше до малийска територия предполагаемите извършители на отвличания в Тиндуф.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване