12/23/11 17:05
(http://radiomilena.com/)

2011г. – разговор пред микрофона за първи и последен път!

Константин Златаров: В навечериетона Коледа следва разговор с кмета на Община Поморие инж. Иван Алексиев. Между другото ние с Вас разговаряме за тази година и то пред микрофон за първи и последен път.

Иван Алексиев: За тази година – да. Добър ден на Вас, на всички които следят Radio Milena! За тази година – да, за първи и последен път, тъй като сме в края на годината. Надявам се през следващата година да си говорим по-често.

Константин Златаров: Хубава година ли беше?

Иван Алексиев: Да, но преди да започнем, може ли да уточним нещо много важно, което за мен лично е важно! Казахте инж. Иван Алексиев. Да уточня! Аз съм инженер-технолог и не държа пред името ми да има „инженер”. Аз съм го казал и на администрацията, защото, ако трябва наистина да се казва точно, както е, трябва да е инженер-технолог. За това по-добре да се казва: „кметът Иван Алексиев”.

Добър Ден!

Константин Златаров:Искам да вмъкна нещо! Вашите пиари по време на предизборната кампания и преди предизборната кампания упоменаваха това нещо в електронните писма, които ни изпращаха за публикуване.

Иван Алексиев: Упоменаваха го, защото ме обвиняваха, че нямам висше образование, дипломата ми била еди си каква и поради тази причина точно моите пиари казаха, че наистина съм инженер. От тук нататъка, вече и като влязах, заклех и ми се изготви трудовия договор и дипломата беше представена, ясно се вижда, че аз съм инженер-технолог. Не държа навсякъде да се споменава. Пак казвам! Не е важно отпред какво имаш? Доктор, инженер и т.н., важно кой си, какъв човек си и как управляваш?

Константин Златаров: Да продължим тогава! Равносметката от 2011 г.?За мен кое беше най-странното? Кметът Иван Алексиев беше депутат. Кое Ви накара да се захванете с тази работа?

Иван Алексиев: 2011г. в личен план за мен беше една хубава, добра година. Да, бях депутат, но от височината на депутатството, на народното представителство, видях Поморие от друг ъгъл и по друг начин. Видях, че Поморие има един невероятен потенциал, който не се използва. Този потенциал се използваше за други цели и хората вместо да са спокойни и уверени, за това, че живеят в един прекрасен град и да имат необходимостите, самите хора се оплакваха, че нещата не вървят тука. И когато наистина от позицията на народен представител започнах да проверявам по различните министерства как стоят нещата в Поморие, лъснаха едни много тежки истини и не знам дали лично Вие, но предполагам повечето хора могат да си спомнят, че когато се прие бюджет-2011, това беше в края на февруари месец. Веднага с моите колеги, които бяха общински съветници дадохме пресконференция. Тогава казахме, че бюджет-2011 на общината е пробит с 3.5 млн. лв. Ето, сега сме декември месец и тези 3.5 млн. лв. лъснаха. Т.е. видях възможностите на Поморие и видях в предишното управление, че тези възможности не се насочват в правилна посока. И поради тази причина реших да се разделя с моето депутатско място, дойдох в Поморие и с каквото мога да помогна, с позициите, които имам в София, с опита, който съм натрупал, с помощта на моите колеги народни представители да направим така, че Поморие да заеме наистина мястото, което му се полага, а то е челното място в класациите на морските общини.

Константин Златаров:Третият по големина град.

Иван Алексиев: Третият по големина град, след Варна и Бургас. Вчера ме видяха хора и ми казаха: „Кмете, пожелаваме ти да достигнем Несебър и Созопол”.
Аз им казах: „Аз не се върнах да достигнем Несебър и Созопол, аз се върнах, за да станем лидери, да изпреварим Несебър и Созопол и да стигнем Бургас”
Това е амбицията ми и за това екипа, който поканих да работи с мене са млади, амбициозни хора, надъхани, които искат да работят, които искат да се променят нещата и поради тази причина мисля, че ще успеем.

Константин Златаров:Добре, Вие бяхте заестник кмет. Тогава не Ви ли се даваше информация?

Иван Алексиев: Да, аз бях заместник кмет по туризъм, търговия и транспорт. В ресора, за който отговях имах пълна свобода. Мога да заявя, че тогава започнаха да се случват някои неща, на които дадохме така началото, положихме основите, но после като заминах за жалост този ресор остана на автопилот и се върнахме обратно години назад. Имах информация до толкова, до колкото отговарях за този ресор. Като цяло друга информация не съм имал.

Константин Златаров:След като заговорихме и за туризъм наскоро чух, че тук ще има така наречената „синя зона”.

Иван Алексиев: Това е един много важен момент в целия спектър на думичката туризъм. Какво означава туризъм? Това не е само морето и хотела, а много други обслужващи дейности. Една значителна важна част за да се чувства туриста комфортно и с добри условия за отдих и почивка. Ако имаме хубави плажове, ако имаме хубави хотели, но нямаме зони за паркиране, за да може туриста спокойно да си остави колата в дните, които почива, неговата почивка ще бъде дискомфортна и провалена. Поради тази причина ние трябва да осигурим зони за паркиране. Т.е. за да ги осигурим тези зони за паркиране общината трябва да вложи някакви средства за изграждане на паркинги и парко-места. Но за да вложим тези средства по някакъв начин, въпреки, че не е търговско дружество общината, тя трябва да генерира приходи и това ме доведе до мисълта, че ние трябва да изградим „синя зона” като идеята е „синята зона” да работи сезонно от май до септември примерно. Естествено жителите на Поморие ще имат предимство пред всички останали. Искам да кажа, че тази „Синя зона” е коментирана и с таксиметровите шофьори и те я приемат добре и с превозвачи, но ние ще я поставим сериозно на комисията по транспорт, която ще бъде създадена, ще я предложим на обществено обсъждане и тези хора ще ползват предимство, но не за всеки автомобил, а за по един автомобил на семейство. Разбирам сега, че в едно семейство има по два или три автомобила, но ние не сме длъжни и общината няма ангажимент за всеки автомобил да осигури парко място. Другото, което е проблемно при нас. Много от гаражите се превърнаха в магазини, в стаи за жевеене. В случая оправдавам хората, ден година храни, това е при нас. Нека да си ги превърнат в магазини и в стаи за отдаване под наем, но тези коли на улицата какво правят, къде ги паркираме? Тръгнете по тротоарите, ами майките с колички не могат да минат, трябва да вървят долу по платното. По този начин ние ще въведем един ред за паркиране. В момента съм възложил задача на зам. кмета по строителството инж. Гайдов за преразглеждане на транспортната схема, осъвременяване и промени на някои  маршрути. Ще се насочим към еднопосочното движение на улиците, като едното платно да е за движение, а другото за паркоместа.

Константин Златаров: Къде ще бъде новата автогара?

Иван Алексиев: Аз го казах още по времето на кампанията и продължавам да отстоявам това мое мнение. За мен новата автогара не и е мястото там, където беше предвидена от старата управа. Там ще натоварим изключително много ул. „Княз БорисІ” с тези автобуси и моето предложение е, но пак ще се обсъди първо с екипа ми, с комисията по транспорт, след това ще го подложим на обществено обсъждане. В района на автосервиза, до „Сънсет Резорт” има два терена, които са общински и са на самия главен път І-9. Моето предложение е там да изградим автогара.

 

/Очаквайте продължение!/

Най-нетърпеливите могат да чуят звукозаписа тук:

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване