12/23/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Кървав данък се готви за коптите в Египет

Правда.ру

Щом успяха да влязат в египетския парламент, салафитите - радикални ислямисти, подгониха коптите, местните християни. Салафитската партия Ан Нур лобира за закон, въвеждащ джизие - задължителен данък, с който да се облагат немюсюлманите. И коптите, които до ден-днешен не могат да се съвземат от погромите в Кайро и Александрия, отново извисиха глас за помощ към световната общност.

Епископът на коптската католическа църква Юхана Голта говори в ефира на египетското телевизионно предаване “Маср ал Джадида” (”Нов Египет”). В обръщение към египтяните духовникът каза: “Ан Нур иска египетските християни под смъртна заплаха да плащат поголовен данък. Ние отказваме, дори ако това граничи с мъченичество”. Негово преосвещенство Голта добави, че коптите в Египет не са плащали джизие от 19-и век.

След коптските погроми, вдъхновени от салафитите, поголовният данък се възприема от коптите като нов знак на унижение. Нещо повече, въвеждането на джизие в Египет може да стане прелюдия към религиозни чистки по суданския сценарий.

Ето какво казва за джизието Коранът: “Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра, докато не дадат налога [джизие] безусловно и с покорство” (прев. Цветан Теофанов, б. р.).

Салафитите от Ан Нур искат да изправят коптите пред избор: или джизие, или изгнание от страната, или смърт. Салафитите знаят, че потомците на древните египтяни свято тачат страната си и няма да я напуснат за нищо на света. При това положение салафитите получават картбланш за масово клане на копти.

Ан Нур бе създадена с помощта на уахабитите от Саудитска Арабия и получава всестранна подкрепа от висшето духовенство в тази държава. Следователно саудитската телевизия Ал Арабия ще представи репресиите срещу коптите като въвеждане на ред в страната или потушаване на антиправителствени протести. И нейните съобщения тутакси ще бъдат подхванати от други медии. В крайна сметка крясъците на коптите, изтребвани от салафитите, ще останат просто глас в пустиня.

Християните копти започват да плащат джизие през 7-и век, веднага щом арабите завоюват Египет. Поголовният данък е задължителен за тях чак до края на 19-и век; плащат го по принцип навреме и без сериозни ексцесии. Срещу джизието коптите получават покровителство и подкрепа от мюсюлманските управници на Египет, мнозина от тях дори оказват влияние на египетската политика. Това обаче е история.

Както вече казахме, немюсюлманите плащали поголовния данък като символична цена за покровителството над християни и евреи от страна на ислямската власт. Срещу джизието мюсюлманските власти освобождавали “дарените с Писанието” от военна повинност. Налогът се прибирал само от пълнолетните мъже, без да засяга жените, децата и старците.

Нещо повече, практиката допускала немюсюлманин да бъде освободен от плащането на данъка, ако е в тежко финасово положение. Омар ибн ал Хатаб, един от сподвижниците на пророка, казал по този повод: “Който не може да плаща джизието в пълен размер, намалете сумата за тогова, а който изобщо не може да я плаща, избавете го от нея” (Абу Дауд, хадис 3052).

Съвсем другояче стоят нещата при египетските салафити, духовни ученици на саудитските уахабити. В думите и действията им няма да има никакво състрадание към коптите и евреите, ако те откажат да изпълняват исканията на управляващото мнозинство. Нека обясним защо. Четейки Корана и Суната (допълнение на Корана - избрани разкази за пророк Мохамед и негови изказвания, б. р.), салафитите отхвърлят всичко “непотребно” и оставят само “потребното” - онова, което е ясно за салафитското съзнание.

По този начин един уахабит или салафит се подготвя за “великия джихад”. Какво означава думата джихад в устата на един уахабит? Всеки обикновен човек в Русия вече го е разбрал от чеченските войни, терористичните атентати и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване