12/26/11 19:44
(http://www.klassa.bg/)

ВАС решава за избора на Владимира Янева

Върховният административен съд ще заседава днес, за да реши окончателно дали процедурата по избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд е законосъобразна.
Тричленен състав вече отмени избора, но Янева обжалва. Делото бе образувано по молба на друг кандидат за поста - Величка Цанова. Според мотивите на съдиите от тричленния състав - Юлия Ковачева и Соня Янкулова, процедурата, по която е извършен изборът на Янева, е незаконосъобразна.
Магистратите пишат, че според последните допълнения на Закона за съдебната власт провеждане на избор за назначаване на административен ръководител се извършва с явно гласуване и мнозинство повече от половината от членовете на Висшия съдебен съвет. Решението за назначаване е прието с тайно гласуване, посочват съдиите. Начинът, по който е гласувано, е отразен в протокола, който в случая се използва като доказателство, пише в решението на ВАС.
Две седмици след първоначалното решение на ВАС Конституционният съд отмени явния вот, което означава, че вероятно петчленният състав на ВАС ще трябва да остави Янева на поста й.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване