12/26/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Холестеролът - голямата измама

Бомбардирани сме с толкова много объркващи глупости за сърдечносъдовите болести, че е трудно да знаем откъде да започнем. Всеки нов ден като че ли възвестява ново изследване, което директно противоречи на предишното. Рибеното масло Омега 3 е добро за вас; рибеното масло Омега 3 не е добро за вас. Алкохолът предпазва от сърдечносъдови болести; алкохолът не предпазва от сърдечносъдови болести. Кафето е добро за вас; кафето е лошо за вас. Или може би прекомерно многото мляко в начина ви на хранене, или зеленият чай, или… Ако прекрасната си дъщеря: „да бе, да”.

Стигнали сме дотам, че ми иде да изкрещя: „Слушайте, хора, знам, че трябва „или да публикувате, или да изчезнете”, и колкото повече реклама можете да получите, толкова по-голям ще е следващият изследователски бюджет, но плашите хората до смърт. Вече никой не знае какво да прави или в какво да вярва. И, между другото, вашето изследване е БОКЛУК! Сега си вървете, пуснете си брада и направете някои наистина скучни изследвания, които никой не е в състояние да разбере.”

Няма да го направят. Защото е толкова по-забавно да се появиш в новинарска емисия, да говориш убедително и сериозно за откритието си на най-новата възможна причина за инфарктите – опасност, за която обществеността задължително, абсолютно трябва да е предупредена. След това вероятно ще ви поканят за доходни лекции на международна конференция по кардиология. Маха ли с ръка приканващо професурата?? „Кой, аз? Всъщност не я заслужавам, но ако трябва…”

Някак си в този вечно променящ се, ставащ все по-объркващ свят една идея е издържала на проверката на времето и тя е следната: Хипотезата за начина на хранене–сърдечносъдовите заболявания (известна като „Холестеролната хипотеза”)

Ако консумирате твърде много храни, съдържащи холестерол и/или наситени мазнини, нивото на холестерол в кръвта ви ще се повиши. Прекомерният холестерол ще се отложи по стените на артериите, което ще ги стесни и втвърди. С времето това ще блокира кръвоснабдяването на сърцето (и на другите органи), предизвиквайки инфаркт или мозъчен инсулт.

Каквото и име да използвате за нея, тази хипотеза има предимството, че е извънредно, извънмерно директна – подходяща за деца от 5-годишна възраст нататък и не е нужна родителска насока. Бъдете обаче внимателни. Може би най-силният предразсъдък в научните изследвания – Светият граал на изследователя, ако щете – е убеждението, че накрая най-простите решения са правилни. Бръсначът на Окам, E=MC2, идеалната последователност с четири основи на ДНК. Добре е обаче да се помни и едно предупреждение от историята:

За всеки сложен проблем има решение, което е просто, директно, разбираемо и погрешно. – Х. Л. Менкен
Боже, а холестеролната хипотеза е толкова сбъркана! Ако адаптирам цитат от Blackadder, „Тя е по-погрешна и от най-погрешното”. Въпреки това хипнотизира учени, лекари и общата аудитория от години, излъчвайки песен на сирени, на която никой не може да устои, завличайки ни всички към ориста ни на назъбените скали на нелогичността.

Добре де, когато погледнете генерираните навлажняващи очите печалби, тя все пак не е завлякла фармацевтичните компании към ориста им – все още не. Всъщност след като всеки повярва, че високият холестерол е най-важната причина за сърдечносъдови болести, започна златната треска за откриване на лекарства, които да понижават нивата на холестерола. Изключително успешна златна треска, водена от големите фармацевтични компании.

Трябва да се признае, че първоначално нещата не вървяха особено добре. През 60-те и 70-те години на ХХ век бяха открити различни вещества, които – за масова радост – понижаваха нивата на холестерола. Когато обаче се проведоха клинични изпитания, се установи, че повече хора са починали, когато са приемали лекарството, отколкото ако са вземали плацебото. В някои случаи намаляващите холестерола агенти почти удвояваха цялостната смъртност, което те изглеждаше много добре ...

Публикувана на 12/26/11 22:35 http://e-vestnik.bg/13073/holesterolat-golyamata-izmama/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване