12/27/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Белград обяви за ненужен референдума в Северно Косово

Референдумът, който искат да организират сърбите в Северно Косово, за това дали приемат установяването на косовските институции там, е ненужен, каза министърът за Косово в сръбското правителство Горан Богданович, цитиран от Б92.
Според него организирането на референдум има за цел да намали шансовете Сърбия да получи статут на кандидат-член за ЕС. „Това е политическо решение на опозицията. В Косово не се случва нищо, което не е свързано с политиката”, посочи Богданович. Срещу референдума се изказа и главният сръбски преговарящ в диалога с Прищина Борислав Стефанович, тъй като според него за Сърбия е неприемливо установяването на каквито и да са институции на държавата Косово.
Решението за допитването беше прието в събота на среща на общинските ръководители в град Звечан в Северно Косово. Повод за провеждането на референдума стана влязлото в сила в понеделник споразумение за свободно придвижване на хора и стоки между Косово и Сърбия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване