12/27/11 22:42
(http://e-vestnik.bg/)

Испания - младата майка Сорая става министърка с огромна власт

Сп. “Интервю” обявява министърката Сорая де Сантамария за модел на годината

Ослепителна, но упорита, Сорая Саенс де Сантамария, дясната ръка на испанския премиер Мариано Рахой, беше изстреляна на втория по важност пост в новото испанско правителство. Така на 40 години тя вече съвместява три длъжности - на правителствен говорител, на заместник-премиер и на началник на испанското разузнаване.

Пред фотографите, които миналата седмица се тълпяха да я снимат, тази нисичка жена се пошегува, опитвайки се да вдигне огромната министерска чанта: “Тежи един тон”. Най-младата министърка в консервативното правителство на Рахой трябва да се нагърби от тази седмица с бремето на невиждана власт, единодушни са анализаторите от испанските медии, които наричат Сорая най-влиятелната жена на испанската демокрация.

Един месец след като роди първото си дете, Сорая вече заема стратегически пост, на който ще отговаря за координацията на работата на министрите и за връзките на кабинета с парламента. Нейният политически наставник, 56-годишният Рахой освен това реши да й повери ръководството на тайните служби, тоест на 3500 испански шпиони. Подобно нещо не се е случвало в историята на испанската демокрация от нейното зараждане през 1978 г.

“Сорая ще бъде най-могъщата жена на демокрацията”, написа в. “Вангуардия”. “Сорая ще има невиждана власт”, допълни в. “Паис”. “Наистина ще имам много задължения”, съгласи се самата Сорая след първия министерски съвет миналия петък. “Аз съм от онези, които мислят, че е по-добре да се говори за задължения, отколкото за власт”, допълни тя.

Усърдна и упорита в работата си, Сорая е родена през 1971 г. във Валядолид, в централния испански автономен район Кастилия и Леон. По образование тя е адвокат. В политиката се озовава почти по чиста случайност преди 11 години. Тогава беше наета за съветник в екипа на Мариано Рахой, по онова време министър в правителството на Хосе Мария Аснар.

Сериозността, с която тя подходи към работата си, и надеждността й веднага й спечелиха доверието на Рахой и той подкрепи нейното издигане в Народната партия, въпреки опозицията на твърдолинейното партийно крило. След второто си поражение на парламентарните избори през 2008 г. Рахой, по онова време лидер на Народната партия вече от четири години, назначи Сорая за говорител на парламентарната група в Конгреса на депутатите.

“Със своята ефикасност и дискретност, с упоритата си работа и следвайки съветите на своя политически наставник да не се забърква в скандали и да не лъсва на челните страници на изданията, Сорая успя да постигне напредък”, написа в. “Паис”. Излъчването на Сорая, която се омъжи в Бразилия, но не сключи църковен брак, е в пълен контраст с консервативното излъчване на партията на Рахой.

“Да бъдеш жена и при това млада, е взривоопасна комбинация”, заяви самата тя през 2009 г. в интервю за в. “Мундо”. Интервюто, придружено от нейна чернобяла снимка, по онова време предизвика голяма шумотевица. “Категорично не искам да съм премиер, нито дори да ръководя домоуправителния съвет в кооперацията ми”, заяви тогава Сорая.

“Вместо да искам властта заради самата власт, аз искам да променя нещата. Дали съм идеалистка ли? Не, по-скоро съм реалистка, когато анализирам нещата, но съм идеалистка, когато си набелязвам цели”, заключи тогава тя.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване