12/29/11 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Още власт или “почетна оставка” за сивия кардинал Сурков?

Владислав Сурков и Владимир Путин. Снимка: топнюз

С последните назначения в Кремъл и в правителството на Русия президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин демонстрират пълно съгласие по кадровите въпроси, пише в. “Независимая газета”. Бившият първи заместник-ръководител на кремълската администрация Владислав Сурков става вицепремиер по въпросите на модернизацията. На мястото му идва Вячеслав Володин, който бе вицепремиер. Така приключи рокадата, започната на конгреса на “Единна Русия” - властите демонстрират, че са обмислили разместванията, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

На 24 септември президентът Медведев предложи на конгрес на управляващата партия да подкрепи кандидатурата на своя лидер - Владимир Путин за държавен глава на изборите през март 2012 г. Путин пък направи предложение Медведев да оглави листата на “Единна Русия”, а после и правителството. Владислав Сурков е сред авторите на днешната политическа система в Русия. Без него би било невъзможно създаването на “суверенната демокрация” в сегашния й вид, напомня пред “Ведомости” Леонид Гозман, бивш съпредседател на опозиционната партия “Справедливо дело”.

Тъкмо Сурков раздели опозицията в Русия на “системна” и “извънсистемна”. Той даваше тон в информационната политика на водещите телевизии. Негов бе и замисълът да се формират младежки движения, които да бъдат противопоставени на евентуална “оранжева революция” в Русия, посочва политологът Алексей Макаркин, цитиран в същия вестник.

Сурков бе директно свързан с неотдавнашния провал на опита да бъде реанимирана партията “Справедливо дело” под ръководството на милиардера Михаил Прохоров. Последният влезе в открит конфликт с президентската администрация, нарече Сурков “кремълски кукловод” и се закани да положи всички усилия, за да го прати в оставка, допълва “Ведомости”.

Самият Прохоров, очакващ регистрация като кандидат-президент, отказа да коментира за всекидневника факта, че “неговият враг напуска Кремъл”. Леонид Гозман не изключва, че “оставката” на Сурков се дължи на конфликт във висшето ръководство на Русия. Служител в президентската администрация, цитиран от “Ведомости”, припомня интервю на Сурков за “Известия”, в което той похвали протестиращите срещу победата на “Единна Русия” в парламентарните избори на 4 декември и ги нарече най-добрата част от обществото.

Обкръжението на Владимир Путин е недоволно от начина, по който бившият главен политически мениджър на Русия проведе изборната кампания и реагира на протестните митинги, обяснява “Ведомости”. Експерт на “Утро” окачествява новото назначение на Сурков като “почетна оставка”. Друг аналитик, цитиран в материала, направо го нарича “понижение за човек, свикнал да решава проблемите почти на цяла Русия”.

“Росийская газета” обаче определя Сурков като най-активен пропагандатор на модернизацията сред висшите служители в руската власт и човек, мислещ в далечна перспектива. Според Сурков, модернизацията на руската икономика трябва да започне с модернизация на съзнанието у хората. Той има намерение да популяризира в Русия една недотам търсена засега наука като футурологията, отбелязва руски аналитик, цитиран в официоза. “Мисля, че в момента се гради онази конфигурация на властта, която ще е най-изгодна за Путин като бъдещ президент”, заключава експертът.

Човекът, наричан “сивия кардинал в руската политика”, вече няма да отговаря за политическите партии и за изборите в страната, пише “Московский комсомолец”. Сурков сам потвърди това - запитан от журналисти “дали ще продължи да участва във вътрешнополитически проекти и в уреждането на ситуацията с протестите”, той ясно отсече: “Не”, посочва вестникът.

Сурков обяснява, че сам е помолил да бъде освободен от досегашния си пост, “за да започне нов живот от Нова година”. “Стабилизацията изяжда децата си”, добавя той, напомняйки по този начин според “Московский комсомолец” за “участието и несъмнените си заслуги” в политическото стабилизиране на Русия.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване