12/29/11 19:43
(http://www.klassa.bg/)

Русия ще си търси 6 млн. евро за "Бургас-Александруполис"

Русия не е съгласна да се лиши от 6 млн. евро за петролопровода "Бургас-Александруполис", тъй като това ще я принуди да направи отстъпки и за други проекти. Това твърди руският в. „Газета“ по повод на изказването на българския премиер Бойко Борисов, че страната ни няма да даде и лев за проекта. От медията припомнят, че сумата, която дължи България, не е голяма – 6,2 млн. евро, но прецедентът е опасен, предупреждава руски експерт. По проекта за изграждане на трансбалкански петролопровод се работи от 2007 г., като през цялото това време България не вземаше участие в неговото финансиране. Руската компания "Транснефт", която е мажоритарен собственик в проекта, обеща да го замрази, докато българите не се разплатят. Последното заседание на собственика на проекта „Транс Болкан Пайплайн“ бе отложено по искане на гръцката страна.
"За нас е трудно да коментираме думите на премиера Борисов“, заяви говорителят на "Транснефт" Игор Демин. „На всички официални преговори България признаваше дълга, свързан с проектирането и не отказваше да плати. Българите обещаха да платят и тогава, когато заявиха, че излизат от проекта“, добави той.
Източник от компанията е обявил пред медията, че руските акционери в "Бургас-Александруполис" нямат намерение да искат никакви неустойки след отказа на България да участва. Подобни условия не са включени в споразумението, а руската страна само си иска да си получи признатите задължения.
Ситуация подобна на тази с "Бургас-Александруполис" обаче се формира и около АЕЦ "Белене", която се строи от руската компания "Атомстройекспорт". През лятото руското дружество поиска да му се платят 58 млн. евро и заведе дело за тях в Арбитражния съд в Париж. НЕК пък заведе ответно дело за 60 млн. евро в съда в Женева. Сега строежът е замразен, а българските власти отложиха решението по въпроса за март, посочва още изданието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване