12/30/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Няма вече истински хайвер за шампанското

сп. Мениджър магацин

Хайверът повече от всеки друг хранителен продукт олицетворява блясък и екстравагантност. Фините топчета са чист лукс и са толкова желани, че есетрата, която ги създава, е застрашена от изчезване. Вече няма хайвер от диви есетри от Каспийско море, но пък има чудесни алтернативи.

Който живее според девиза на шампанското “не можем да си позволим евтини продукти, парите не са важни, най-вече при храната”, може и да няма късмет или поне да му се наложи да се запаси с търпение. Произвежданите на ръка хранителни продукти с култов статут се нуждаят от време, а след това удовлетворението е огромно.

В света на кулинарните ценови рекорди челното място неоспоримо е на “Алмаз” - хайвера със златен цвят. Елитният хайвер струва минимум 30 000 евро за килограм, но трябва да се имат предвид и краткосрочни повишения в цената. За някой успешен банкер това, разбира се, са жълти стотинки. Дали посяга към касичката? Едва ли, тъй като преди шест години се оказа, че който иска да се добере до благородните топчета, първо трябва да се нареди на опашка.

Компанията Caviar House със седалище в Тройсдорф-Шпих има списък с чакащи, в който във всеки момент има 12 до 15 имена. Хайверът “Алмаз” е особен специалитет, добиван от есетрови риби белуга, които са на възраст поне 80 години. Годишно Caviar House пакетира едва 3 килограма от този вид хайвер и продава рядката стока в позлатени кутийки.

Малко, но с привкус на висша кулинарна и обществена класа, хайверът олицетворява повече от всеки друг хранителен продукт блясък и екстравагантност. В продължение на столетия хайверът на есетрата е запазен изключително за привилегированите дворове на Европа. Дори днес той не е за простосмъртни - твърде е скъп и се получава твърде трудно.

Есетрата дълго носи валута към Каспийско море

Хайверът от Каспийско море е синоним на лукс и се използва като афродизиак, а предпочитанието към хайвера символизира изключителен и отличен вкус. Каспийско море е дом на 90 % от рибите, от които се добива желаният хайвер. Есетровите риби, тези изключителни животни с клюноподобна уста и забележими костени плочки по тялото, дълги години заедно с петрола са сред ресурсите, носещи валута на региона.
Познавачите на кулинарните вълшебства по света отдават почит на тези риби като “черното злато” на морето.

Тези животни могат да достигнат възраст от над 100 години, като различните видове достигат полова зрелост между осмата и 25-тата си година, а за да хвърлят хайвера си, подобно на пъстървата, много от видовете трябва да плуват нагоре по течението на реките. За размножаване и оцеляване рибите имат нужда от недокосната жизнена среда.

От 90-те години обаче средата им става все по-тясна. Бентовете по течението на река Волга, например, унищожиха 85 % от площите за хвърляне на хайвера. Увеличаващото се замърсяване на водите също намалява популациите на есетровите риби. Опитите на руските власти да увеличат естествените популации чрез риби, отгледани в развъдници, засега срещат неуспех - отгледаните в рибарници есетри биват пускани във Волга, когато са с големина на палец (на около една година), където скоро загиват заради неблагоприятните условия на средата или обогатяват менюто на водните птици.

С разпадането на СССР бе разрушена не само Желязната завеса, но и държавният контрол върху улова и износа на хайвер. Тъй като от година на година хайверът става все по-скъп, в бизнеса се намесват и могъщи мафиотски организации, които завземат контрола върху риболова в множество области около Каспийско море.

Законният, официален износ на СССР още през 1991 беше около 80 тона скъп хайвер, износът на Иран - максимум 200 тона, а на Китай - 10 тона. Общото потребление на хайвер в Западния свят се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване