12/30/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Трудна година за Румъния

в. Журналул национал

Очаква се в годината, която е на път да започне, икономическата криза да се задълбочи. Прогнозите са изключително песимистични, а европейските страни са борят да намерят разумни решения за смекчаване на опустошителните ефекти от тази криза. Няма много причини за надежда, а Румъния със сигурност е особено уязвима.

Екстремните мерки, взети от управляващата коалиция през последните две години, създават илюзията за относителен успех. Но в никакъв случай нещата не стоят така. Масовите съкращения в бюджетния апарат (дублирани от още по-суровите съкращения в частния сектор), намаляването на заплатите и премахването на редица социални програми създадоха състояние, което е на границата на поносимото.

Настоящата икономическа политика на управляващите имаше една единствена цел: позовавайки се цинично на защитата на националния интерес, хвърлиха бремето на кризата върху гърба на най-онеправданите социални категории и разрушиха средната класа (едва зародила се) - фундаментален елемент на едно що-годе проспериращо общество. Затова изборите догодина имат ключово значение: ще бъде заместена настоящата власт, която очевидно е вземала авантюристични и много опасни за цялата демократична система в Румъния решения.

СОЦИАЛ-ЛИБЕРАЛНИЯТ СЪЮЗ ПЕЧЕЛИ, ДЕМОКРАТИЧНО-ЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ МИНАВА В ОПОЗИЦИЯ

Засега това е само една илюзия. В крайна сметка една битка е спечелена едва когато завърши. Сондажите предричат удобна победа, а 50-те процента подкрепа неправилно бяха превърнати в някакъв фетиш. Очевидно да успееш да убедиш половината от участниците във вота да сложат печат върху СЛС е голям успех и нарастващ шанс за следващо управление.

Тук има и психологическа война, в която СЛС попадна с обезоръжаваща наивност. Спадането на подкрепата за опозиционната коалиция под 50 процента предизвика видимо разочарование, но викове на радост в лагера на ДЛП. Естествено всички сметки тръгват от факта, че Траян Бъсеску ще откаже да повери сформирането на правителството на СЛС в случай, че тази коалиция не премине прага от 50 процента от гласовете.

Но от друга страна, малко е вероятно ДЛП, дори със съюзниците си, да успее да сформира мнозинство. Също така не вярвам Траян Бъсеску да рискува, отказвайки на спечелилата коалиция правото да сформира новото правителство. Траян Бъсеску не иска политическа криза и не би рискувал да се конфронтира с улични протести (въпреки имиджа на “тревопасно население”, което имат румънците, потенциалът на гнева остава достатъчно висок). През 2004 г. Адриан Нъстасе се предаде под “заплахата”, че се готвят демонстрации в Букурещ. Дезинформация или не, ефектът беше именно предвиденият от авторите на този слух.

ИЗБОРИТЕ ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА

А СЛС пропусна старта. Решението за сливане на изборите (датата е още неизвестна, някъде около края на 2012 г.) не срещна голям отпор. Парламентарното мнозинство се оказа решаващо, имаше само няколко протеста (под формата на съобщения) от страна на неправителствени организации, изявления в телевизионни емисии, статии във вестници. Но нищо повече.

Очакваше се по-силна реакция на гражданското общество (изключително гласовито по време на управлението на социалдемократите), но се затвърждава идеята, че гражданският протест е изчезнал от обществения живот на Румъния. Мотивът, на който правителството се позова - икономия на 20 милиона евро, става смешен, ако си помислим, че това означава около 4 леи на глава от населението. Концентрирането на всички избори в един ден (от местните до парламентарните) ще донесе организационен хаос, идеален за измами.

При тези условия изкушението на електоралната кражба е много голямо, а много гласове ще бъдат прехвърлени към това, от което се интересува ДЛП: парламентарните избори. Тук е скрит залогът на това обединяване на изборите, необяснимо в демократично отношение и съвсем не ползотворно за системата в Румъния.

Освен това през 2012 г. ще придобие мащабност фрагментирането на политическото пространство чрез появата на нови формации (и политически алианси), които ще имат една единствена цел: объркването на електората на СЛС, който, приспан от сондажите, ...

Публикувана на 12/30/11 22:30 http://e-vestnik.bg/13527/trudna-godina-za-rumaniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване