01/02/12 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Защо торнадата почиват през уикендите?

Торнадата и градушките може да си вземат почивен ден през задушните дни на летните уикенди. Това показва ново изследване на влиянието на човешката дейност върху времето, публикувано в „Нешънъл джиографик“.
Учените са изследвали буреносната активност в източните Съединени щати през летните месеци за периода 1995-2009 г. Торнадата са с 20% повече от средното в средата на седмицата и с 20% по-малко през уикендите. Екипът е забелязал, че през лятото замърсяването на въздуха достига върха си в средата на седмицата поради човешкото влияние, например от автомобилите. Замърсяването помага за зараждането на бури, смятат авторите. Влагата се събира около частиците от замърсители, което води до повече падащи капки. Тези капки може да се издигнат до по-високи и студени слоеве на атмосферата, като се превръщат в градушка. Създаденият от замърсяването град има по-малка повърхност от частиците кондензирана вода или лед. Като следствие, тези големи частици се изпаряват по-бавно и е по-малко вероятно да изсмучат топлината от въздуха. Топлият въздух създава облаците, които обикновено водят до торнада и едър град. Такива ефекти не се наблюдават в западните части на САЩ, защото въздухът е прекалено сух, за да влияе по същия начин.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване