01/02/12 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Иран тества ракети, стигащи до US и израелски бази

Иранските военни обявиха вчера, че са тествали успешно две ракети, които по думите им са с далечен обсег, в рамките на учение в Персийския залив, които могат да поразят американски и израелски бази в региона, предаде Ройтерс.
„Успешно тествахме ракетите с далечен обсег „Кадер“ и „Нур“, обясни заместник-командирът на военноморските сили Махмуд Мосави. Още една ракета се очакваше да бъде тествана във вчерашния последен ден от ученията. По думите на Мосави „ултрамодерната“ ракета „Кадер“ е построена от ирански експерти и в нея е вграден свръхпрецизен радар с интелигентна система срещу засичане. Тя обаче може да достигне цели на едва 200 км, което е далече от възможностите на иранската ракета „Шахаб-3б“ с обсег до 2500 км, припомня Би Би Си. Той не уточни какъв е обсегът на ракетата „Нур“.
В отговор на нарастващия натиск от страна на Запада срещу ядрените му амбиции, Техеран започна учението в залива на 24 декември. Той предупреди, също, че може да затвори жизненоважния за транспортирането на петрол Ормузки пролив, ако бъдат наложени санкции на петролния износ на Иран, който е основният източник на приходи за ислямската република. Десетте дни на военноморски учения и предупреждението за затваряне на пролива, през който минават 40% от световния петрол, транспортиран по вода, разтърсиха пазарите и увеличиха цените на суровината.
Въпреки заплахите на Иран, американският президент Барак Обама сложи в събота подписа си под нови санкции, които за първи път ще засегнат Иранската централна банка, съобщи „Дейли телеграф“.
В отговор властите в Техеран обявиха, че успешно са произвели и тествали ядрени горивни пръчки, което западните експерти отдавна твърдят, че е извън технологичните способности на Иран. Ако информацията на Иран е вярна, това ще означава, че Техеран е направил важна стъпка към затварянето на ядрено-горивния цикъл и се е доближил значително до възможността да разработи ядрена бомба. Според иранската телевизия горивните пръчки са били вкарани в ядрото на изследователския реактор в Техеран, където се съхранява обогатеният до най-висока степен уран в страната. Според Иран той е използван за разработването на изотопи за лечение на рак.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване