01/04/12 23:45
(http://e-vestnik.bg/)

Арабската пролет - революцията едва започва

в. Дейли телеграф

Тази година всичко сигурно в стария Близък изток изчезна с невиждана бързина. Редът в региона, който беше останал непроменен от смъртта на египетския полковник Насър преди 40 години, най-сетне се разпадна. Това доведе до поредица от бунтове, държавни преврати, задънени улици, граждански войни и кръвопролития, подпомагани от държавата. Това бе земетресението: през 2012 г. трябва да се подготвим за вторичните трусове.

Но революцията не е и никога не е била просто събитие. Тя е проект, чието зараждане отнема не месеци или години, а десетилетия. Жестокото насилие на арабското пробуждане е непривично за онези от нас, които са свикнали с друг вид революция. Този месец почина Вацлав Хавел. Неговата ера бе ерата на чистата революция. Разпадането на Съветската империя в Европа и идването на власт на Хавел като президент на Чехия мина по-чисто, отколкото можехме да очакваме. Това бе време на държавници, които от затвора отиваха в президентството, а не на непристойни тълпи. Днес се изправяме пред бавногорящи революции с бодлива тел и кръв, а не кадифе.

В Египет армията започна годината като спасител на революцията, а я приключи като мъчител. Войниците, които някога обикаляха площад “Тахрир”, позирайки върху танковете за снимки с революционерите, сега на същото място бият сънародниците си. Изкушавам се да нарека това Термидорът на бунта, както наричаме периода на реакция по време на Френската революция. Французите имаха своя Директорат, изпълнителен орган от петима души, който да успокоява нещата: египтяните имат Върховен съвет на въоръжените сили. Но няма египетски Робеспиер и през 2012 г. ще трябва да бъде ограничен терорът на самата армия.

Следващата година новият парламент на Египет, доминиран от умерените “Мюсюлмански братя”, ще бъде арена на сблъсъци. Армията, която отчаяно се опитва да утвърди политическите и икономическите си привилегии във всяка нова конституция, ще се опита да упражни натиск и да подмами ислямистите да създадат “направлявана демокрация”. Това изглежда умно. В крайна сметка либералите бяха унищожени.

“Мюсюлмански братя” нямат желание да създават проблеми. А на много египтяни им писна от протестите. Но нещата няма да се развият така. Братята може да са тесногръди и предпазливи, но не са глупави. В крайна сметка ще използват новия си мандат, за да ограничават максимално армията, което ще доведе до нова вълна от насилие. Това е рекет: ние или хаос. През лятото, ако не се стигне до гражданска война, Египет ще избере нов президент. Амр Муса, бившият лидер на Арабската лига, може да стане победител. Муса е хитър, прагматичен и опортюнистичен, като Блеър, не като Хавел.

Но след като президентът встъпи в длъжност, застрашената икономика на Египет ще догони политиката. Увеличаващият се дълг, изключително намалелите валутни резерви и стагниралият растеж ще предизвикат криза. Изтощените от постоянна революция египтяни ще бъдат управлявани от държава, изпаднала в тотален застой, един срещу друг ще се изправят демонстранти, парламент, президентство и генерали. Така приключва революцията: не с шум и трясък, а със сподавен стон, поне засега.

Египет е преследван от призраците на бъдещето си. Дали ще се превърне в Турция - приглушен политически ислям, дисциплинирани въоръжени сили и дефектна, но функционираща демокрация? Или в Пакистан - преторианска страна, затънала в насилие и дестабилизирана от военните, самопровъзгласили се за нейни пазители?

За разлика от Египет, Сирия е преследвана от духовете на миналото - не нейното собствено, а това на съседките й Ливан и Ирак, които носят белезите на изтощителни и горчиви междурелигиозни граждански войни. В началото на следващата година правителството ще изгуби контрола върху част от територията на страната. Свободната сирийска армия, в която влизат дезертьори, намерили убежище в Турция, значително ще засили зрелищните си нападения в сърцето на на режима. Великобритания може да бъде ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване