01/06/12 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

Реална ли е заплахата от атентат на “Хизбула” в България?

На 05.01.2012 г. в израелския вестник “Аарец” беше публикувана кратка статия, в която се съобщава, че министерството на транспорта предупреждава за възможни терористични нападения в Европа поради годишнината от убийството на Имад Мугния, ключова фигура в силовите структури на “Хизбула”.

Кой стои зад вестник “Аарец”?

“Аарец” е най-старият всекидневник, публикуван в Израел, и е известен с либералните си позиции и открито противопоставяне на политиката на изграждане на нелегални израелски селища в спорните територии с Палестина. Вестник “Аарец” има репутацията на най-влиятелния всекидневник сред политическия, военен, разузнавателен и бизнес елит на Израел.

Какво точно твърдят израелските служби?

Всъщност изявлението за потенциална заплаха идва от директора на отдел Сигурност на транспортното министерство на Израел Дани Шенар. В интервю за “Аарец” той вече е изпратил предупредителни съобщения към повечето европейски страни поради годишнината от убийството на Имад Мугния, извършено на 12.02.2008 г. с кола бомба в Сирия.

Председателят на израелското контратерористично бюро обаче заяви, че към момента няма конкретна информация за подготвени атентати.

Трябва да се има предвид, че това е първият път, в който министерството на транспорта си е позволявало да отправя подобни предупреждения – според текущия закон в Израел единствено контратерористичното бюро е отговорно за информиране на пътниците за повишено ниво на заплаха. От друга страна външното министерство на Израел излезе с изявление, че няма нужда от „истерична атмосфера”.

Проблемът с всички тези изявления е, че практически службите, отговорни за разузнаването и предотвратяването на подобно нападение са „Разузнавателният институт за специални операции” (Мосад), „Израелска агенция сигурност” (Шин Бет, позната още като Шабак) и „Дирекция военно разузнаване” (Аман). Поради липсата на официални изявления от тяхна страна или анонимни интервюта с израелските медии, е много трудно да се спекулира за реалното ниво на заплаха.

Каква е реалната заплаха от “Хизбула” за националната сигурност на България?

“Хизбула” е шиитска паравоенна организация, която през последните 30 години се промени рязко от терористична групировка към алтернативна политическа сила и неформална армия. Практически в средата на 90-те години “Хизбула” прекрати активното организиране и финансиране на терористични атаки и пренасочи всичките си ресурси към изграждането на политическо и социално движение, подкрепяно от развито военно крило.

Днес “Хизбула” практически контролира Ливан, като организацията е разположила около 80 000 военни ракети, насочени пряко към цели в Израел в случай на ескалиране на евентуален военен конфликт. Основните финансови и разузнавателни международни партньори на “Хизбула” са режимите в Сирия и Иран.

След убийството на Имад Мугния при непотвърдена операция на Мосад в Сирия на 12.02.2008, всяка година има информации за евентуални атентати на “Хизбула” в знак на отмъщение. През 2009-а се предполага, че е била предотвратена мащабна акция на “Хизбула” срещу цели в Европа. Също така се твърди, че в знак на отмъщение е било готвено нападение срещу посолството на Израел в Азербайджан.

В България при преброяването от 2011-а година 577 139 души са се определили като мюсюлмани, от които преобладаващата група са сунити. Шиитските секти като къзълбаши и бекташи са малко на брой и са активни основно в Разград, Търговище и Тутракан. Не е ясна бройката на ливанските граждани от шиитски произход в страната.

Един евентуален атентат на територията на България предполага логистично планиране и финансиране на военизирани клетки, които имат възможността да локализират подходяща значима за Израел цел, да подготвят метода за извършване на нападението и да реализират операцията без активното знание на действащите български и чужди контратерористични служби в страната.

Практически погледнато вероятността от подобни сценарии е ниска, но съществува, което превръща “Хизбула” в заплаха за националната сигурност на България.

Кои са основните български служби, които да предотвратят евентуален атентат на “Хизбула” в България?

На теория служителите на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване