01/08/12 15:25
(http://www.klassa.bg/)

“Птиците” на Хичкок били отровени от планктон

Внезапната смърт на хиляди птици в Калифорния през лятото на 1961 г., което вдъхнови филма “Птиците”, се е дължала на отровно водорасло, разкрива “Фигаро”. Причината е била в отровния планктон. Тезата за отрова се появи през 2007 г. и сега бе потвърдена от учените от университета на Луизиана. Великият режисьор се е вдъхновил от новела на Дафне дю Морие, както и от странното събитие на 18 август 1961 г. в залива Монтерей в Калифорния. Вестниците съобщават, че птиците са падали от небето с хиляди, без да атакуват когото и да било. Екип, ръководен от специалистката по фитопланктон Сибел Баргу, е доказал, че в 79% от случаите, в стомасите на намерените през 1961 г. мъртви птици и костенурки се е съдържал планктон, отровен от протекли септични ями. Навремето в района е имало истински бум в строителството на недвижима собственост.
Един от токсините в този планктон е опасна киселина, която предизвиква объркване, мозъчен удар и смърт. Връзката между планктона и лезиите, причинени на нервната система, не беше доказана до момента.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване