01/09/12 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Д-р Николай Михайлов: Меглена Кунева не е за подценяване

Д-р Николай Михайлов. Снимка: от екрана, “Отпечатъци”

Д-р Николай Михайлов е роден през 1946 година. Лекар-психиатър с дългогодишна практика, магистър е по теология и автор на много силни публицистични текстове и анализи. Един от основателите на ДСБ, бил е депутат в 40-о народно събрание, но по-късно заема критична позиция срещу лидера Костов и се отдръпва от политиката.
Работил е като преподавател по психиатрия, бил е преподавател по психилогия в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и в Нов български университет. Женен, с две деца.
Бил е народен представител от ДСБ в 40-то Народно събрание, но по-късно се отделя избран от Старозагорския избирателен район. Член на Комисията по правата на човека и вероизповеданията и на Комисията по култура.

- Футболист на годината, Мъж на годината, носител на почетния знак на Зъболекарския съюз, почетен член на планинско-спасителната служба, за малко да стане и на художниците… Какво се крие зад окичените с тези почести гърди на Бойко Борисов?

- Крие се детска суета, обслужвана от инфантилна публика. Борисов иска това, което са готови да му предоставят. Поривът му да консумира почести е пресрещнат от нашата развеселена склонност към мазохистични унижения и честване на простотията. Това се видя много ясно при художниците, които завоюваха връх на самоунижението, представян като акт на благодарност за уреден имуществен въпрос. Нарисувал бил нотариален акт, но не знаят къде е, за да го поставят в изложба. Възхищението се отлага. Разяснението беше по-нелепо и от действието. Потъпкването на критериите в духовната област не е невинна игра, а унаследен верноподанически рефлекс. Става дума за глезене на силния, представяно като любезност, благодарност и не знам още какво. Простотията не трябва да бъде поощрявана, а санкционирана, това е максима на цивилизования живот. Йерархията на стойностите трябва да бъде отбранявана, културата е нищо без неравенствата. Символичното подвеждане на всички и на всичко под общия знаменател на агресивната пошлост е симптом на тежко културно заболяване, на срив на достойнството и оценъчната компетентност. Иначе безобразието придобива статут на публична норма и възсяда всички за свое удоволствие. Каквото и стана.

- Ваши са думите „лидер без нарцисизъм е като музикант без слух”. Но къде все пак свършва нормалното човешко поведение и започва лудостта на „величието”?

- Властта екзалтира и опиянява. Калигула възкликнал: „Искам луната”. Властната лудост е мания за богоравенство (теомания). Римският сенат обявявал императори за богове с декрет. (Не се е сетила Цецка Цачева, дано не и подсказвам идея!) Всичко това е в сила, нека се надяваме, за отминали епохи. Дотук само Йоло Денев се нарече инкарнация на Тангра, други примери не знам, останалите ми се струват плахи, за да дръзнат.

Новият политически нарцисизъм е лукав и дребнодушен, лидерите не гонят „величие”, а оцеляване. Битката е за абонамент на върха, за дългосрочна кариера. Лидерите днес не са луди, а нормални, тривиално нормални. Поведението им е сбор от всички дребни страсти, които знаем от самонаблюдение, но с публична релефност, защото са на фокус, пред погледа на всички. Лидерът играе слабостите като грижа за общото благо, с идеологически език за стилизиране на злото. Политическото дълголетие е постижение на демагогска дарба и интригантски умения, дефинирани като политическо майсторство и сражение за кауза. Така е навсякъде, така е и тук. Има и изключения, но са малко. Политиката деградира. Политиката извисява в извънредни обстоятелства, в режим на риск и саможертва. Да не ни сполита този шанс.

- Как ще коментирате думите на Борисов – не искам да съм премиер на народ, който протестира, а и „заплахите”, че щял да си подаде оставката?

Успешният лидер се разпознава по ефекта на неговите глупости върху настроението на суверена. Ако след изричане на ярка глупост като тази, която цитирате, рейтингът му стои ...

Публикувана на 01/09/12 22:43 http://e-vestnik.bg/13601/d-r-nikolay-mihaylov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване